Hanna Karhuvaara toimii Oloni-klinikalla ravintovalmentajana. Ravintovalmentajaksi hän on opiskellut Terveysopisto Saluksessa. – Aiemmin toimin kaupallisella alalla. Polkuni hyvinvoinnin maailmaan kulki loppuunpalamisen kautta.

Oloni-klinikan ravintoterapeutti Hanna Karhuvaara korostaa, että ihon kauneuden kannalta oleellisinta on ravita kehoa kokonaisvaltaisesti. Ihon hyvinvointia tukevat vitamiinit ja ravintolisät voivat olla hyödyllisiä, mutta perusasioiden on oltava kunnossa.

– Ihmisen koko keho koostuu soluista – ihon tapauksessa ihosoluista. Siksi terveyttä ja kauneutta kannattaa lähestyä aina kokonaisvaltaisesti ja miettiä, miten ravitsen solujani. Pelkästään ihon kuntoon suunnatut tuotteet eivät saa ihmeitä aikaan, hän sanoo.

Karhuvaara korostaa, että solut saavat ravintoa monipuolisesta ja värikkäästä ruoasta. Solut tunnistavat ja hyödyntävät parhaiten aidon ravinnon, joka on lähtöisin luonnollisista raaka-aineista.

– Osta pääosin sellaisia ruoka-aineita, joissa ei ole ainesosaluetteloa tai joissa se on hyvin lyhyt. Niitä ovat esimerkiksi hevi-osaston kaikki tuoreet kasvikset, hedelmät ja marjat. Sekasyöjä löytää lihaa, kalaa ja kananmunia.

– Harva edes tunnistaa eineksien ainesosaluetteloiden valmistusaineita – yhtä vieraita ne ovat soluillemme. Parasta olisi vältellä pikaruokia, keksejä, karkkeja, jäätelöitä, välipalatuotteita, ylipäänsä tuotteita, joita on paljon prosessoitu, hän sanoo.

Ihon hyvinvoinnin kannalta suurimmat viholliset ovat Karhuvaaran mukaan hapetusstressi ja matala-asteinen tulehdus. Hapetusstressiksi kutsutaan tilaa, jossa vapaita radikaaleja on liikaa verrattuna niitä neutraloiviin antioksidantteihin.

Antioksidantteja saamme värikkäästä ruoasta.

– Sokeri on yksi pahimmista hapetusstressin ja matala-asteisen tulehduksen aiheuttajista. Lisäksi se saa aikaan verensokerin heilahtelua, hän sanoo.

Sokeri voi myös nopeuttaa ihon ikääntymistä glykaation kautta. Glykaatio merkitsee sitä, että sokerimolekyylit kiinnittyvät kollageeniin, mikä heikentää ihon kimmoisuutta ja edistää ryppyjen syntyä.

– Glykaation lopputuotteet eli AGEtuotteet vaurioittavat ihon kollageenirakenteita. Vaikka kollageeni vähenee ikääntymisen myötä luonnostaankin, tämä prosessi kiihdyttää ihon vanhenemista, Karhuvaara toteaa.

Ravintoterapeuttina hän tarkastelee asiakkaidensa ruokapäiväkirjoja.

– Monen ruokavalio sisältää paljon sokerituotteita ja höttöhiilareita, jotka ovat ravintoarvoiltaan köyhiä. Runsas sokeri vinouttaa ruokavaliota ja jättää liian vähän tilaa tärkeille ravintoaineille, joita ihokin tarvitsee rakennusaineikseen.

Nestettä ja suolaa

Elimistömme koostuu noin 70 % vedestä, ja riittävä nesteytys on tärkeää myös ihosoluille. Karhuvaara muistuttaa, että suola vaikuttaa veden imeytymiseen soluihin.

– On tärkeää ymmärtää ero prosessoidun keittosuolan sekä aidon, puhdistamattoman luonnonsuolan välillä. Prosessoitu ruokasuola kerää nestettä solujen välitilaan, pöhöttää ja turvottaa. Luonnonsuola pikemminkin vie vettä solun sisään, hän sanoo.

Karhuvaaran mukaan hanaveden ja luonnossa esiintyvän veden molekyylirakenne eroavat toisistaan. Luonnonsuola muokkaa hanaveden paremmin soluihin imeytyvään muotoon.

– Mikäli tuntuu, että vesi tulee saman tien pissana ulos, saattaa olla, ettei vesi pääse solun käyttöön. Kokeile lisätä puhdistamatonta luonnonsuolaa veteen. Esimerkiksi 1/8 teelusikallista laadukasta luonnonsuolaa puoleen litraan vettä on hyvä sekoitussuhde, hän neuvoo. Nesteytys on tärkeää myös maksan kannalta.

– Sekä maksa että iho ovat puhdistuselimiä, jotka tarvitsevat nesteytystä. Jos maksa on kuormittunut, epäpuhtaudet voivat näkyä ihossa.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 4/2025!