Kiinalaisessa lääketieteessä vatsaan liitetään perna, haima ja mahalaukku. Ne katsotaan ihmisen keskustaksi. Suolisto on näiden elinten alainen. Vatsa reagoi tavallisimmin tämänhetkiseen elämäntilanteeseen, kiteyttää Suomen Taolaisen Neijing-koulun vastaava opettaja Gandul Saris-Sauri.

Vatsavaivat ovat hänen mukaansa harvoin synnynnäisiä, ne liittyvät tavallisimmin stressiin. Oireina voi olla kipua, turvotusta, ummetusta tai ripulia. Vatsavaivojen taustalla voi olla stressireaktion lisäksi esimerkiksi bakteeri, virus, loinen tai keliakia.

Kiinalaisen lääketieteen asiantuntijan vastaanotolla vatsavaivojen kartoitus alkaa perusteellisella alkuhaastattelulla.

– Alkuhaastattelussa selvitetään, milloin vatsavaivat ovat alkaneet, millaisia oireet ovat ja mikä niitä pahentaa. Suvussa olevat vatsavaivatkin otetaan huomioon.

Asiakkaalta otetaan pulssi ja hänen kieltään tarkastellaan kiinalaisen lääketieteen käytännön mukaan.

– Pulssi ja kieli antavat suuntaa vaivan laadusta. Niistä voidaan päätellä, onko esimerkiksi henkilön elimistössä kuumuutta vai kylmyyttä. Oireiden mukaan valitaan akupunktiolla hoidettavat akupunktiopisteet, Saris-Sauri kertoo.

Hänen mukaansa akupunktiolla hoidetaan vatsavaivoja oikein tehokkaasti.

– Akupunktiolla on yleensä nouseva vaikutus kolmen päivän ajan hoidon jälkeen. Sen jälkeen vaikutus laskee. Siten hoitoa annetaan yleensä kuureina. Hoitotiheys riippuu ihmisen tilanteesta, Saris-Sauri sanoo.

Vatsavaivojen hoitoon akupunktiopisteitä on useita. Eniten käytetty piste on 12 Renmai, joka sijaitsee solar plexuksessa. Usein käytetään myös maksan pistettä 13.

– Molempiin pisteisiin yhtyy muita meridiaanikanavia, jotka hoitavat yhdessä sisäelimiä. Paljon käytetään myös ns. mu-pisteitä, jotka hoitavat sisäelimiä ja niiden Yin aspektia. Jokaisella sisäelimellä on oma mu-pisteensä. Esimerkiksi paksusuolen mu-piste, 25, sijaitsee mahalaukun kanavalla. Lisäksi sen stimulointi auttaa ihmistä tekemään parempia ruokavalintoja. Pisteestä hoidetaan myös paksusuolta, selvittää Saris-Sauri.

Kiinalainen lääketiede erottelee Zang– ja Fu-elimet. Zang-elimet ovat yin-elimiä. Ne vastaavat perustoiminnoista. Niihin kuuluvat keuhkot, perna, maksa, sydän ja munuaiset. Fu-elimet eli yang elimet ovat enemmänkin ”työpajaelimiä”, jotka huolehtivat esimerkiksi ruoan ja juoman vastaanottamisesta ja niiden erottelusta. Niihin kuuluvat paksusuoli, mahalaukku, sappirakko, ohutsuoli, virtsarakko ja kolmoislämmitin. Kaikkia näitä voidaan stimuloida akupunktiopisteillä.

– Käytettävien neulojen määrä riippuu ihmisestä ja hänen vaivastaan. Joskus voidaan hoitaa yhdellä neulallakin. Tavallinen määrä on kuitenkin 5-7 neulaa akupunktiopistettä kohti.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 6/2024!

LT3

Vatsavaivojen hoitoon on useita akupunktiopisteitä. Tavallinen määrä hoidossa on 5-7 neulaa akupunktiopistettä kohti.