Ayurveda on vanhin ihmisen tuntema terveysjärjestelmä. Se on kotoisin yli 5000 vuoden takaa Intiasta, mutta nykyisin ayurvedan tietotaitoa hyödynnetään maailmanlaajuisesti.  Ayurveda tarkastelee ihmisen terveyttä ja kehotyypille ominaisia asioita monin tavoin, esimerkiksi pulssin ja kielen kautta, mutta myös ihon kautta.

– Iho on hyvä kartta havainnoimaan sitä, mitä sisällämme tapahtuu. Ihon perustella voimme tarkastella meissä hallitsevia doshia ja tasapainottaa kehon häiriötiloja, toteaa Tarja Korvenoja-Mäkelä, italialaisen Lakshmi-luonnonkosmetiikkasarjan maahantuoja. Kyseisten sertifioitujen luonnonkosmetiikkatuotteiden valmistus pohjautuu ayurvedan oppeihin, kasviperäisiin raaka-aineisiin ja eteerisiin öljyihin.

Ayurveda etsii juurisyitä ihon epätasapainotiloihin. Silloin tarkastellaan myös henkilön ruokavaliota ja elämäntapaa. 

– Ayrvedassa todetaan, että kun agni eli ruoansulatuksen tuli on kunnossa, meillä on paras mahdollinen vastustuskyky. Tasapainoomme vaikuttavat ympäristön saasteet sekä se, missä ja miten elämme, mitä syömme, miten liikumme ja nukumme. 

Korvenoja-Mäkelä huomauttaa, että ihonhoidossa ei aina riitä, että etsitään helpotusta vaikkapa punoittavaan ihoon. 

– Liika ”tuli” esimerkiksi pitta-tyypin kehossa näkyy ihon lisäksi ruoansulatuksessa ja mielessä. Ruoansulatus on liian voimakas, jolloin keho ei ehdi saada kaikkia tarvittavia vitamiineja ja mineraaleja. Mieli muuttuu ärtyisäksi ja kiukkuiseksi. 

– Jos pitta-iho punoittaa ja iholla näkyy tulehdusta, suosittelemme jättämään vähemmälle punaiset ruoat – raaka tomaatti, paprika, porkkana, chili – eli tulta lisäävät raaka-aineet. Tilalle otetaan vihreitä ruoka-aineita: salaatteja, kurkkuja, vihreitä yrttejä ja sellaisia, joissa on paljon vettä. Vesi sammuttaa tulta,  Korvenoja-Mäkelä sanoo.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 9/2022!

Iho