Retriittiviikonlopun aikana tehty restoratiivinen jooga hoivasi mieltä ja kehoa. Kuva: Outi Fagerlund

Houtskarin saaristossa pidettiin voimaannuttava retriitti, jossa haettiin joogasta apua vaihdevuosivaivoihin

Kun naisen munasarjojen toiminta heikkenee, puhutaan vaihdevuosista. Suurimmalla osalla suomalaisnaisista vaihdevuodet ovat runsaan 50 ikävuoden paikkeilla. 

Perin moni kärsii vaihdevuosien tuomista vaivoista, mitkä hankaloittavat elämää: on unihäiriöitä, stressiä, kuumia aaltoja, hikoilua ja masennusta.

Joogaohjaaja Outi Fagerlund, 53, muistuttaa, että vaihdevuodet ovat siirtymäaika yhdestä elämänvaiheesta toiseen, joten ne ovat merkittävä ajanjakso naisten elämässä. 

– Useat naiset kokevat suuria muutoksia elämässään juuri vaihdevuosien aikaan; lapset muuttavat pois kotoa, omat vanhemmat saattavat tarvita apua tai poistuvat tästä maailmasta. 

– Tyhjän pesän syndrooma voi herättää huomaamaan, että monen vuoden parisuhteessa ei olekaan mitään yhteistä lasten muutettua pois kotoa. Työ saattaa osoittautua merkityksettömäksi. Seksi ei tunnu mukavalta kuivien limakalvojen ja virtsatietulehdusten takia.

Lisäksi Fagerlund tietää, kuinka kehon ulkoiset muutokset vaikuttavat mieleen ja tunteisiin. 

– Kukapa meistä ei haluaisi näyttää nuorekkaalta. Ei siis ihme, että tämä siirtymävaihe nostaa pintaan monenlaisia tunteita.

Miten sitten selättää epämukavat ja elämää rajoittavat oireet? Voiko niistä päästä eroon kotikonstein?

Sekä Fagerlundin omat että joogaoppilaiden vaihdevuosivaivat ovat helpottuneet rauhallisella ja meditatiivisella joogalla. Mitään tutkittua tietoa sen parantavista vaikutuksista vaihdevuosioireisiin ei ole, mutta se kuitenkin tiedetään, että jooga auttaa hormonitoimintaan, mielenrauhaan sekä lymfa-aineenvaihduntaan. 

Myös Fagerlundin jooga-asiakkailtaan saama palaute tukee tätä. Esimerkiksi yöunet ovat parantuneet, selkävaivat vähentyneet ja lonkkakivit helpottuneet. 

– Jooga onkin mitä mainioin harjoitusmuoto vaihdevuosien aikana. Se tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä rentoutumaan, hiljentymään ja rauhoittumaan. Se antaa myös mahdollisuuden käsitellä mennyttä elämää ja kohdata matkan varrella kertyneitä muistoja.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 4/2022!