– Nivelrikkoa ei pidä sekoittaa luuston haurastumistautiin, painottaa fysiatrian erikoislääkäri Kristiina Kokkonen. Kuva: Orton

Aloitetaan ihan alusta ja selvitetään, mikä nivelrikko on. Nivelrikko on yleisesti kudoksien ikääntymiseen liittyvä ilmiö. Kudos, mistä tällöin puhutaan, on tukikudoksista rustokudos.

– Ihmiset saattavat sekoittaa nivelrikossa puhuttaessa rusto- ja luuoireet. Nivelrikkoa ei pidä sekoittaa luuston haurastumistautiin, kertoo fysiatrian erikoislääkäri Kristiina Kokkonen.

Nivelrikko on hänen mukaansa siinä mielessä tulehduksellinen, että nivelrustopintojen tuhoutumiseen liittyy sisäsyntyisiä tulehdusvaiheita tulehdusten kautta.

– Joskus nivelrikko voi alkaa kuluttavasta käytöstä, kun taustalla on jo heikentynyt ruston aineenvaihdunta. Joskus se lähtee siitä, että ihminen sattuu saamaan virusinfektion, jolloin tulehdusvasteet elimistössä ovat koholla, ja tästä käynnistyy uusi nivelrustojen tuhoutumisen vaihe.

– Joillakin ihmisillä on painon myötä karttuva matala-asteinen tulehdustila eli elimistön happiradikaalit saavat aikaan uuden tuhoutumisprosessin, joka taas voi johtaa uuteen nivelrikon etenemisvaiheeseen.

Taustalla geenityypit

Nivelrikon alkamisajankohta, kehittymisen nopeus ja tapa, miten se kenelläkin etenee, on yksilöllinen.

– Sitä määrittää aika pitkälle sidekudoksemme ominaisuuksiin liittyvät geenit. Tiedetään, että oireet ovat alkaneet vanhemmilla tai isovanhemmilla tietyssä vaiheessa ikää, jolloin se peilaantuu melko hyvin jälkipolvillekin, Kokkonen toteaa.

– Eli meillä on erilaisia sidekudoksia ohjaavia geenityyppejä. Niillä, joilla on sen tyyppinen geenistö, että rustokudos on pehmeämpi laadultaan ja sen elinikä on lyhyempi, heidän on todennäköisempää sairastua nivelrikkoon, Kokkonen kertoo.

Geenien lisäksi nivelrikko voi syntyä myös tulehduksellisten komponenttien, tapaturmien tai toistorasitusten seurauksena.

 Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 2/2023!