Luontoaltistuksella ja kosketuksella luonnon mikrobistoon on suora yhteys ihmisen immuunipuolustukseen ja siten esimerkiksi ihon kuntoon ja erilaisten sairauksien puhkeamiseen. Kaupungistumisen ja ylihygieenisyyden myötä kosketus maaperän mikrobistoon on vähentynyt, mutta toisaalta tietoisuus siitä on viime vuosina lisääntynyt. 

– Kaupunkilaisten mikrobistoa pystytään tukemaan metsämikrobituotteilla, kertoo Forest Pharmacy Oy:n toinen perustaja Maria Varon

Hän huomauttaa, että iholla on tärkeä rooli immuunipuolustuksen tunnistuskudoksena, ja immuunipuolustus haluaa oppia ympäristöstä koko ajan esimerkiksi ihon immuunireseptorien kautta. Myös suolistossa on paljon immuunireseptoreja. 

– Kontaktia maaperään pitäisi saada viitenä päivänä viikossa. Nykyisin se ei useinkaan toteudu, ja asutusalueilla on vähän luonnonvaraista metsää. Silloin voidaan käyttää immuunipuolustuksen tukena voidetta, joka sisältää metsämikrobistoa, Varon toteaa. 

Hän muistuttaa, että pelkkä keskuspuiston metsäpoluilla kävely ei välttämättä riitä luontoaltistukseksi, vaan lisäksi tulisi esimerkiksi poimia marjoja ja sieniä, kosketella sammalta, puita ja multaa.

– Lapsilla on hyvä tapa rakennella majoja. Siinä tulee hyvää kosketusta luontoon. Aikuiset voisivat oppia paljon lapsilta, Varon naurahtaa. 

Forest Pharmacy Oy sai alkunsa vuonna 2019, kun Maria Varonin yhtiökumppani Karita Sainio kuuli, että yliopisto on lähdössä kaupallistamaan metsäpölymikrobiuutetta. Sainio on työskennellyt vuosia viestintä– a markkinointialalla ja Varon puolestaan ihonhoidon saralla. 

– Tapasimme, pohdimme ja päätimme lähteä valmistamaan ihonhoitotuotteita, joissa on metsämikrobiuutetta. Olin ollut jo ennestään tietoinen metsämikrobitutkimuksista ja tiesin, kuinka tärkeää on säilyttää kontakti luonnon mikrobistoon, Varon muistelee. 

Askelmerkit olivat kohdillaan, joten he perustivat osakeyhtiön ja ehdottivat yhteistyötä yliopistolle. Forest Pharmacy Oy olikin tällä saralla ensimmäisiä yrityksiä, mutta sittemmin on tullut muitakin toimijoita valmistamaan erilaisia tuotteita. 

– Tuotteemme tulivat markkinoille 1,5 vuotta sitten. Ne ovat sellaisia, että ne tukevat kokonaisuudessaan ihon hyvinvointia. Emme käytä voimakkaita säilöntäaineita, jotka häiritsisivät ihon normaalia mikrobistoa. Lisäksi tuotteilla on luomusertifiointi ja raaka-aineiden valvonta on tarkkaa. Jokaisesta erästä tehdään tarkkailu, Varon kertoo. 

Yrityksen Moi Forest -metsäpolyvoidesarja valittiin Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton vuoden hoitotuotteeksi 2022. 

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 8/2022!

Processed with VSCO with al3 preset

Forest Pharmacy Oy:n toinen perustaja Maria Varon kannustaa hakeutumaan luontoon niin usein kuin mahdollista, vaikka käyttäisikin tukena metsämikrobivoiteita. Hänen mielestään kosketusta metsämikrobistoon tulisi saada viitenä päivänä viikossa.