Aromaterapia apunasi.

Aromaterapian salaisuus on sen kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnin tukemisessa

Aromaterapiassa eteeriset öljyt imeytyvät lempeän hieronnan tai tuoksutuksen kautta verenkiertoon. Nenän yläosassa sijaitsevien hajureseptoreiden kautta eteeristen öljyjen molekyylit vaikuttavat hermoimpulsseihin. Nämä impulssit kulkeutuvat aivojen keskushermostoon, limbiseen järjestelmään, josta ne eri tavoillaan vaikuttavat muun muassa muistiin, keskittymiskykyyn ja tunteiden säätelyyn. 

Limbinen järjestelmä aktivoi hormonaalista säätelyjärjestelmää, aivolisäkettä ja hypotalamusta, jotka tuottavat hormoneja, kuten esimerkiksi mielihyvähormoni dopamiinia. 

Mieleenpainuvin esimerkki aromaterapeuttisin keinoin mielen tasapainon saavuttamisessa löytyy parin vuoden takaa, jolloin hoitolaani saapui masennusta sairastava keski-ikäinen nainen. Hänen painoindeksinsä oli korkea. Hänelle oli kertynyt pitkäaikaissairauksia: uniapneaa, kilpirauhasen vajaatoimintaa, migreeniä, korkeaa verenpainetta, masennusdiagnoosi ja stressiperäistä ihottumaa. Hormonitoiminta oli hiipunut.

Tapasimme ensimmäisen kerran huhtikuussa 2020, koronan saavuttua Suomeen. Harrastustoiminnat oli ajettu alas, myös asiakkaani ryhmäliikuntaharrastus oli hyllyllä, ja liikunta sen seurauksena jäänyt. Asiakkaani ruokavalio koostui sekaruoasta, jossa oli paljon nopeita hiilihydraatteja. Hän oli sitä mieltä, että hänen korkea verenpaineensa oli huonon syömisen johdosta itseaiheutettua, hän vältteli kaikkea vihreää lautasellaan. Aineenvaihdunta oli hidasta. Hän kärsi rankasta väsymyskierteestä. Hänellä oli riistiriitoja läheisissä ihmissuhteissa. Se aiheutti psyykkistä oireilua.

Sain toteuttaa hänelle neljä aromaterapeuttista hierontaa. Mukaan asiakkaani sai minulta aina kotiohjeet ja aromaterapeuttisen tuotteen, useimmiten hoitavan parfyymin, jonka tein niistä öljyistä, joita käytin hieronnassa.

Viiden kuukauden jälkeen tehtiin yhteenveto. Se viimeistään konkretisoi eteeristen öljyjen voiman. Parfyymirollit olivat kovassa käytössä, ja niistä oli paljon apua. Jääkaappiin oli ilmestynyt hampunsiemenöljy ja asiakas kertoi, että kun hän oli syksyllä palannut töihin, niin ihmeekseen hän alkoi löytää lounaslautaseltaan enemmän vihreää ja myös sellaisia ruokia, jotka hän ennen sujuvasti ohitti, kuten papuja, siemeniä ja linssejä. Unen laatu oli parantunut. Fyysinen terveys oli hyvä, kun se aloittaessamme huhtikuussa oli ollut siedettävän rajoilla. Asiakas kertoi  tiedostavansa ulkoilun merkityksen vahvemmin ja huomaavan syövänsä välillä tylsyyteen.

Liikuntaharrastus oli taas alkanut. Elämään oli tullut uusi ihmissuhde, joka orasteli romanssia, ajatuksena kuitenkin pitää oma rauha, eikä kiirehtiä suhteeseen. Naisellisuuskin alkoi ottamaan sijaa. Verenpaino oli normalisoitunut, mielialalääkitys laskettu lääkärin määräyksestä minimiin ja väsymyskierre katkennut. Uniapneaan hänellä oli uusi maski. Ajoittaisen päänsäryn hän yhdisti liian vähään juomiseen. Hän yrittääkin muistaa juoda vettä enemmän. Jo kolmannella hoitokerralla puhuttiin siitä, että päänsärky oli oikeastaan hävinnyt. Asiakkaani oma arvio psyykkisestä terveydestään oli noussut paljon keväästä. Mukaan oli tullut omien rajojen tunnistamista, ymmärrystä siitä, mihin venyy ja mihin ei, esimerkiksi työelämässä tai lasten vaatimuksissa. 

Hoidot kokonaisuutena hän koki miellyttävinä, erityisen mukavaa oli ollut havaita, että ”minäkin voin pysähtyä ja olla hemmoteltavana”. 

Emmi Laakso

Suomen Aromaterapeutit ry:n jäsenet kertovat Luontaisterveys-lehden palstallaan aromaterapian mahdollisuuksista terveyden ja hyvinvoinnin tukena.