Ihon pinnalla oleva hydrolipidikalvo koostuu hyödyllisten mikrobien, ihon tuottamien rasva-aineiden sekä epidermiksen kerrostuneesta, tiiviistä rakenteesta. Ihon tuottama ihotali eli sebum on pH:ltaan hapan, koska se sisältää ihon erittämää maitohappoa. Hapan pH luo suotuisat kasvuolosuhteet hyödyllisille mikrobeille, jotka ylläpitävät ihon uusiutumisprosessille tärkeää entsyymitoimintaa. Kun ihoa suojaavan kerroksen toiminta häiriintyy, iho on altis monille haitallisille mikrobeille sekä kosteuden puutteelle. Useiden kroonisten ihosairauksien taustalla on havaittu elimistössä mikrobiomin epätasapainotila. Jotta immuunipuolustus voisi toimia optimaalisesti, mikrobiomin tulisi olla monimuotoinen. Elintavoilla ja ruokakulttuurilla on tärkeä osa ihon hyvinvointia. 

Maitohappoa tuottavat maitohappobakteerit, kuten Lactobacillukset ovat yksi kehomme tärkeimmistä mikrobitasapainoa ylläpitävistä mikrobilajeista. Maitohappoa tuottamalla ne vaikuttavat kehomme pH-tasapainoon ja määrittelevät, mitkä mikrobit elimistössämme viihtyvät. 

Ihossa mikrobeilla on tärkeä tehtävä hyaluronihapon, kollageenin ja elastiinin sekä maitohappoa tuottavien proteiinien muodostamisessa.

Kun suolisto voi huonosti, sitä hallitsevat terveydelle epäsuotuisat mikrobikannat, jotka vaikuttavat ihoon ja immuunipuolustusta ohjaaviin T-soluihin. Suoliston bakteerit tuottavat tietynlaisia metaboliitteja, jotka päätyvät verenkierron mukana ihoon ja heikentävät ihon suojabarriäärin toimintaa, joka johtaa ihon tulehdustilaan. 

Stressihormonit lisääntyvät 

Atooppinen ihottuma on tulehduksellinen ihosairaus, joka havaitaan usein jo varhaislapsuudessa. Useimmilla atooppista ekseemaa sairastavilla on herkkyyksiä eri ruoka-aineille, allergista nuhaa sekä astmaa. Allergioista johtuvat suoliston imeytymishäiriöt sekä mahdollisesti useat antibioottikuurit vaurioittavat elimistön mikrobikantaa ja pahentavat atooppisen ihottuman oireita. 

Aikuisella ihottuma ilmenee laajemmin eri puolilla kehoa, myös kasvoissa ja päänahassa. Atooppisessa ihossa kosteuden muodostuminen ja sen säilyminen on häiriintynyt, jolloin iho on altis monille eri ärsykkeille. Kuiva, atooppinen iho aiheuttaa kutinaa erityisesti öisin, jolloin energia vapautuu ruoansulatukselle ja sisäelimille. Kun maksa alkaa puhdistaa kehoa, iho alkaa  kutista; nukkuessa atoopikko raapii ihonsa rikki. Unenlaatu kärsii levottoman yön vuoksi ja stressihormonien määrä lisääntyy. Sanotaankin, että atopiaa pahentaa keskushermoston toimintaa häiritsevä fyysinen ja psyykkinen stressitila. 

Teksti: Heidi Tamminen

 Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 8/2022!

Heidi

Kosmetologi, UMG-Aromaterapeutti, Phyt‘s Naturo-Esteetikko Heidi Tamminen kertoo palstallaan luontaisia terveys- ja kauneusvinkkejä. Heidi rentoutuu lastenlasten ja kissojen kanssa leikkiessä sekä puutarhaa hoitaessa.