Vastaajana: Maija Vastamäki, Cidescokosmetologi, eteeristen öljyjen asiantuntija, Kuura Essentials Oy:n omistaja ja perustaja.

Maija Vastamäki, mistä tietää, että kosmeettinen tuote on luonnollista tai luomua?

Tuotteen ainesosaluettelo eli INCI-lista kannattaa lukea tarkkaan läpi. Ainesosaluettelosta selviää, onko tuote luonnollista alkuperää ja missä määrin se on luomua.

Vaikka ainesosaluettelo on hyvä tienviitta, valitettavasti se ei kerro aivan kaikkea. Jos raaka-aineet eivät ole luomua, ne voivat sisältää epäpuhtauksia, kuten torjunta-aineita ja maaperästä tulleita muita haitta-aineita. Suosittelenkin hankkimaan ihonhoitotuotteet mahdollisimman luomuna, jos on kiinnostunut tuotteen puhtaudesta. 

On hyvä myös erottaa luonnonkosmetiikka ja luomukosmetiikka toisistaan. Esimerkiksi Ecocertin luomukosmetiikkasertifikaatissa vaaditaan, että tuotteen raaka-aineista vähintään 95 % pitää olla luomua. Sen sijaan Ecocertin luonnonkosmetiikkasertifikaatti edellyttää, että 95 % sen sisältämistä raaka-aineista tulee olla luonnollista alkuperää. Lisäksi 50 % kasvipohjaisista raaka-aineista tulee olla luomulaatuista sekä vähintään 5 % tuotteen painosta tulee olla luomuraaka-aineita. 

Ranskalainen Cosmebio-sertifikaatti taas edellyttää, että 95 % raaka-aineista on luonnollisia raaka-aineita, 95 % kasviperäisistä raaka-aineista tulee olla luomua ja 10 % kaikista raaka-aineista tulee olla luomua. Eli sertifikaateissa on eroja, vaikka pyrkimys on pitää sertifikaatit mahdollisimman yhdenmukaisina.

Miten luonnontuote eroaa synteettisestä tuotteesta?

Luonnontuotteen raaka-aineiden tulee olla luonnollista alkuperää, kun taas synteettisten tuotteiden ainesosien ei. Luonnollinen kosmetiikka on mahdollisimman puhdasta ja luomua, toiminta on eettistä ja läpinäkyvää, eikä eläinkokeita sallita. 

Synteettisen kosmetiikan säännöt ja arvot eivät ole samaan tapaan yhtä eettisiä ja luontoa kunnioittavia. 

Valmiiden kosmetiikkatuotteiden testaaminen eläimillä on ollut kiellettyä EU:ssa vuodesta 2004 ja kosmetiikassa käytettävien ainesosien testaaminen on ollut eläimillä kielletty vuodesta 2009 alkaen. Silti tätä säädöstä kierretään synteettisten kosmetiikkatuotteiden kohdalla vielä tänä päivänäkin – viekkaasti.

Lue loput kysymykset ja vastaukset Luontaisterveyden numerosta 8/2022!

Maija Vastamäki

Maija Vastamäen Kuura Essentials valmistaa  aromaterapia- ja ihonhoitotuotteita koko perheelle.