Kiireinen nainen ei aina muista kysyä itseltään, mitä hän haluaa tai tarvitsee.
Mitä haluat juuri nyt? Mikä tekee sinut onnelliseksi?

Hyvinvoiva nainen on oma itsensä – nainen, jonka ei tarvitse pyydellä anteeksi olemassa oloaan.

– Naiseuden vahvistaminen on syvimmiltään oman itsen vahvistamista. Käytännössä se tarkoittaa itse kullekin omanlaisia asioita. Joillekin sen voi olla hieronnassa käymistä, toiselle avantouintia, kolmannelle parisuhteeseen liittyviä teemoja. Jollekin se voi merkitä yksin vietettyä aikaa esimerkiksi luonnossa, toiselle puolison kanssa vietettyä vapaa-aikaa, toteaa espoolainen stressinhallintavalmentaja Emili Osara.

Osara rohkaisee naisia tekemään sellaisia asioita, joista vahvistuu ja jotka saavat voimaan paremmin. Ajan myötä nämäkin asiat voivat muuttua, joten siksi kuulumisten ja tuntemusten kysymistä

itseltään kannattaa harjoittaa eri elämäntilanteissa.

– Uraudumme helposti – oli kyse työstä, parisuhteesta tai elämäntilanteesta. Vaikka olisimme tyytymättömiä johonkin tilanteeseen, silti monesti jäämme siihen.

Elämä ei toki ole aina omissa käsissä, mutta paljon voimme vaikuttaa siihen itsekin.

– Kysy itseltäsi: Olenko onnellinen? Mitkä asiat ovat omissa käsissäni? Mitä voisin tehdä, että voisin paremmin? listaa Osara.

Jos on tarpeen syvällisempi katsaus omaan elämään, valmennus on hänen mukaansa hyvä vaihtoehto.

Jos tuntuu, että työ ei ole mielekästä, onko jotain, millä voisit

lisätä sen mielekkyyttä? Jos et voi vaikuttaa työsi sisältöön, mitä voisit tehdä työn vastapainoksi vapaa-ajallasi? Mieti, mitä voit muuttaa ja mitä voit tuoda lisää elämääsi, Osara ehdottaa.

Ruuhkavuodet ovat usein kiireisiä, ja elämän virrassa voi unohtaa liialti itsensä. Aikakaan ei riitä kaikkeen. Vuosien vieriessä nainen usein siirtää hyvinvointiinsa investoimisen tuonnemmaksi, kuten eläkevuosiin tai siihen asti, kun lapset muuttavat pois kotoa.

– Ruuhkavuosien aikana nainen usein urautuu. Hän käy töissä, hakee lapset tarhasta tai koulusta, laittaa ruokaa, kuskaa lapsia harrastuksiin. Jaksaminen voi olla koetuksella. Hän ei aina muista kysyä, mitä hän itse haluaa tai tarvitsee.

Osaran mielestä naisen on tärkeää järjestää omaa aikaa itselleen juuri sellaisella tavalla, joka tukee hänen tämänhetkistä arkea.

– Lapset on monelle äidille aina etusijalla, mutta äidin jaksaminen on tärkeä koko perheen kannalta.

– Jos sinulla on pieniä lapsia, voisit miettiä, pyytäisitkö ystävääsi lapsenlikaksi, jotta voisit rentoutua. Voit myös tehdä ystäviesi kanssa vaihtareita, jolloin vuorotellen hoidatte toistenne lapsia. Näin pääset lenkille, kuntosalille, kampaajalle, uimaan, harrastuksen pariin tai muuhun mielekkääseen toimintaan, Osara sanoo.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 3/2023!