Ravintoloitsija Eva Johansson käyttää paikallisia raaka-aineita, minimoi ruoan hävikin ja kompostoi biojätteet

Eva Johansson pyörittää Matmalmen@EVA-nimistä ravintolaansa Paraisten keskustassa Länsi-Suomen maakunnassa.

– Menumme elää päivittäin. Se koostuu tuoreista, paikallisista raaka-aineista, joita kulloinkin on saatavilla. Tällä takaamme sen, että ruoka on maukasta ja laadukasta eikä hävikkiruokaa synny. 

– Ekologinen ajattelu syttyi minussa ihan luonnostaan asuessani Pensarin saarella luonnon keskellä ja siintävän meren äärellä. Tosin pohjaa sille olin saanut jo lapsuudessani. Isoisäni ja enoni olivat molemmat puutarhureita. Pienenä tyttönä puuhastelin ja vietin aikaa heidän puutarhoissaan. 

Johanssonin mies kuoli äkillisesti reilut neljä vuotta sitten. He olivat pyörittäneet 17 vuotta yhdessä hotelli- ja ravintolayritystä Pensarin saarella Nauvossa. Kokonaisuuteen kuului lisäksi vierasvenesatama ja viljelystoimintaa. Nauvo on osa Paraisten kaupunkia ja koostuu kahdesta pääsaaresta ja saaristosta. 

Talvisaikaan pariskunta tarjosi vastaavia palveluita Åressa Ruotsissa. Miehensä kuoleman jälkeen Johansson myi Nauvon ja Åren kiinteistöt. 

– Yrityskokonaisuus oli aivan liian iso, jotta olisin pystynyt hoitamaan sitä yksinäni. Kiinteistöjen myynnistä huolimatta olen jatkanut yritystoimintaa Åressa. Vapaa-aikaa ei ole juurikaan ollut, mutta kohta on, koska olen vähentämässä töitä Åressa. Minulla onkin edessäni pienoinen pulma. Mitä teen kaikella vapaa-ajallani! Johansson sanoo hymyillen.

Hän kertoo laskeutuneensa pikkuhiljaa ravintolayrittäjäksi Paraisten keskustaan, josta hän osti kiinteistön Kauppiaskadulta vuonna 2019. 

Johansson asuu talon yläkerrassa ja vuokraa Airbnbin kautta kahta yläkerran huonetta, joissa on majoitustilaa neljälle hengelle. Ravintola sijaitsee alakerrassa katutasossa.

– Majoitustoiminta on pientä. Asiakkaat tulevat tavallaan minun luokseni asumaan.

Koronapandemia on tehnyt jotakin hyvääkin. Sen myötä matkailijat löysivät Paraisen, joka oli aiemmin jokseenkin hiljainen ja tuntematon matkailukaupunki. 

– Saa nähdä, mitä tänä kesänä tapahtuu. Sen olen kuitenkin jo päättänyt, että hiljennän tahtia, enkä enää vuokraa omaa kotiani kokonaan, kuten tein viime kesänä, vaan ainoastaan kahta varsinaista majoitushuonetta. 

Johanssonilla on palveluksessaan yksi kokoaikainen palkattu työntekijä, paitsi kesäisin, jolloin väkeä on neljä. Helmikuu on lomakuukausi. Silloin ravintola ja majoitustilat on suljettu. 

Johanssonin mielestä henkilön, joka on jatkuvasti tekemissä ihmisten kanssa, täytyy itsensä vuoksi olla osittain myös introvertti, ettei oma elämä tyystin jää. 

– Täytyy olla aikaa vain istua, eikä välttämättä tehdä mitään, ei edes lukea. Paras konsti hoitaa omaa mielenterveyttään ja fyysistä kuntoaan, on tehdä sitä, mistä eniten tykkää. Itse pyöräilen ja hiihdän, ja olen melonutkin. Viime vuonna käteni meni poikki ja melonta meni tauolle. Toivotaan, että se tänä kesänä jo kestää melomisen. Ja happea pitää saada. Se on äärimmäisen tärkeää, Eva Johansson mietiskelee.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 4/2022!

Eva Johansson

Ravintoloitsija Eva Johanssonilla on kädessään annos nauvolaista kalaa kasvisten kera.