Ravintovalmentaja Pia Tuhkasen mielestä terveellisimmillään smoothie on viher-, kasvis- tai marjapohjaisena, ja siinä on mukana myös proteiinia.

Nykyisin on olemassa monia erityisruokavalioita. Pelkästään kasvissyönnistä on lukuisia eri versioita. Kaikissa ruokavalioissa on myös omat sudenkuoppansa.

– Mitä ruokavaliota sovellatkin, tärkeintä on kiinnittää huomiota ruoan laatuun ja puhtauteen, erityisesti rasvojen laatuun, summaa lahtelainen FLT-ravintovalmentaja Pia Tuhkanen.

Monista ruokavalioista on paljon tutkimustietoa. Hyvänä yleisruokavaliona pidetään esimerkiksi Välimeren ruokavaliota, jota on mahdollista noudattaa myös Suomessa. Tosin talvisaikaan osa kasviksista on nautittava tuontitavarana. Ravintorikkautta ruokavalioon saa esimerkiksi iduista.

– Mielestäni parhaita puolia Välimeren ruokavaliossa ovat kylmäpuristetut öljyt, kuten oliiviöljy.

– Mikäli noudattaa kyseistä ruokavaliota, on hyvä valita lasipullossa säilötyt öljyt kylmäpuristettuina ja luomulaatuisina. Kala ja erityisesti kasvikset ovat erinomaisia ruoka-aineita, toteaa Tuhkanen.

Välimeren ruokavalion kotimainen versio on Itämeren ruokavalio, jossa raaka-aineet valitaan kotimaisina.

Tuhkasen mielestä laadukasta kasvisruokaa kannattaa syödä.

– Etenkin puhtaat, luomulaatuiset kasvikset ovat ravitsevia. Jos vielä valmistat ruoan itse kotona, saat kasviksista maukkaan ja terveellisen aterian.

Mikäli kasvikset ovat pitkälle prosessoituja, myös ne menettävät terveellisyytensä.

– Tällä hetkellä vege on aikamoinen hitti ruokateollisuudessa, ja sen myötä prosessoituja elintarvikkeita on tullut paljon. Yleensä niissä käytetään kuitenkin heikkolaatuisia rasvoja, paljon lisäaineita ja halpoja raaka-aineita.

Kasvissyöjä ei saa kylläisyyttä eläinrasvasta ja lihasta, joten sudenkuoppana on yliannostella hiilihydraatteja, kuten leipää.

– Vatsa voi turvota liiasta hiilihydraatista, kun energiaravintoaineet, eli hiilihydraatit, proteiinit ja rasva ovat epätasapainossa, Tuhkanen huomauttaa.

Hänen mukaansa kasvissyöjän tulee kiinnittää huomiota monipuoliseen proteiinin saantiin.

Kasvisruokavalion ääripäässä on raakaravinto, johon kuuluu myös idätys. Monet vakavasti sairaat ovat todenneet raakaravinnon auttavan, esimerkiksi syöpään ja borrelioosiin.

– Raakaravinto tarjoaa paljon ravintoaineita: vitamiineja, hivenaineita ja entsyymejä. Se on luonteeltaan hyvin puhdistava ja terveellinen. Ruokavalio on kuitenkin suunniteltava huolella, jotta myös proteiinin saanti olisi turvattu, kiteyttää ravintovalmentaja Tuhkanen.

Raakaravinto on joillekin ihmisille ruoansulatuksen osalta haastavaa. Ruoansulatusta helpottaa, mikäli nauttii kasvikset mehustamalla ja pirtelöimällä.

– Smoothieta voin suositella kaikille osana hyvää ravitsemusta. Mielestäni on kuitenkin tärkeätä, ettei tee pirtelöistä sokeripommeja käyttämällä paljon sokeripitoisia hedelmiä. Runsas fruktoosin määrä on maksalle rasite. Terveellisimmillään smoothie on viher-, kasvis- tai marjapohjaisena, jossa on mukana myös proteiinia.

Pia Tuhkanen laittaa itse smoothieen aina proteiinia. Hän käyttää mieluiten riisiproteiinia, koska se on maidoton ja ruoansulatukselle helppo.

– Riisiproteiinissa proteiinin määrä on korkea verrattuna muihin kasviproteiineihin, hän lisää.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 4/2023!