Anu Alasen mielestä länsimainen lääketiede ja kiinalainen hoitofilosofia täydentävät toisiaan. – Akupunktion käyttö ei sulje pois muita hoitomuotoja, eikä lääkitystä, hän sanoo. Kuva: Anu Alasen arkisto

Tamperelainen sairaanhoitaja Anu Alanen, 33, on valmistumassa vuoden 2024 alkupuolella akupunktiohoitajaksi. Hän ajattelee, että länsimainen lääketiede ja kiinalainen hoitofilosofia ovat sovussa keskenään ja täydentävät toisiaan.

– Aluksi koin näiden hoitofilosofioiden välillä jonkinlaista tasapainoilua. Olen toiminut sairaanhoitajana kymmenen vuotta, joten minulla on hyvä käsitys ihmisen elimistöstä ja sen toiminnasta. Koen länsimaisen lääketieteen tiedoista olevan minulle hyötyä myös akupunktion parissa. Sairaanhoitajana olen tottunut kohtaamaan erilaisia ihmisiä. Akupunktioasiakkaiden kohtaaminen on minulle yhtä luontaista, hän kertoo.

Alanen suosittelee kokeilemaan akupunktiohoitoja mihin vaivaan tahansa, oli kyse fyysisistä tai psyykkisistä oireista.

– Akupunktiohoidot eivät sulje pois muita hoitomuotoja tai lääkityksiä. Akupunktio on hyvin kokonaisvaltainen, turvallinen ja luonnonmukainen hoitotapa, hän summaa.

Anu Alanen sai kipinän akupunktioon jo useita vuosia sitten äidiltään, jonka ’koekaniinina’ tytär sai olla.

– Sain säännöllisistä akupunktiohoidoista avun kuukautisvaivoihin ja kausiallergiaan. Stressikin tuntui lievittyvän. Myös monet lähipiiristäni saivat terveysongelmiinsa lievitystä äitini vastaanotolla.

Monet nuoret naiset kärsivät runsaista kuukautisvuodoista, kivuista, epäsäännöllisestä kierrosta ja PMS-oireista. Alanen kertoo olleensa yksi heistä.

– Sain apua jo muutaman akupunktiohoitokerran jälkeen. Nykyisin kuukautiskiertoni on säännöllinen ja kivut ovat poissa, hän toteaa.

Alanen on myös kärsinyt siitepölyallergiasta. Äitinsä hoitojen ’sivuvaikutuksena’ yllättäen siitepölyallergia hävisi.

– Yleensä kevään koittaessa nenä ja silmät vuotivat ja oloni oli tukkoinen. Hoitojen myötä huomasin, että allergiaoireet hävisivät, enkä tarvinnut allergialääkkeitä. Vaikka emme suoranaisesti hoitaneet allergiaa, vaan kuukautisvaivoja, niin myös allergiaoireet väistyivät.

Alanen kiitteleekin akupunktion mahdollisuuksia hoitaa ihmistä kokonaisvaltaisesti.

– Tämä tulee esille juuri siinä, että ihminen saattaa etsiä apua yhteen vaivaan, mutta saakin avun toiseen.

Kokemuksesta koulutukseen

Äidin antamien hoitojen jälkeen meni useampi vuosi, ennen kuin tytär itse perehtyi akupunktioon.

– Äitini on saanut akupunktiosta hyvän avun omiin nivelkipuihinsa. Hänen innostamanaan ja oman kokemukseni perusteella lähdin opiskelemaan alaa. Kurssi alkoi syksyllä 2020. Koulutus kestää 3,5 vuotta, joten valmistun maaliskuussa 2024.

Alanen opiskelee Keski-Pohjanmaan kansanopistossa, Kpedussa Kälviällä Tero Inkerin johdolla. Hänen äidillään oli sama kouluttaja.

Kiinalaisen lääketieteen akupunktion perusteet -opintokokonaisuudesta valmistutaan akupunktiohoitajaksi. Koulutus antaa valmiudet ammattimaiseen akupunktiohoitotyön harjoittamiseen. Koulutus on monimuoto-opiskelua, joka sisältää 84 lähiopetuspäivää tai 28 lähiopetusviikonloppua. Koko opetusohjelma maksaa 5 700 euroa.

– Opiskella voi kuka tahansa koulutus- tai työtaustasta riippumatta. Opiskelu oppilaitoksessa tapahtuu viikonloppuisin, joten se on mahdollista myös työssä käyvälle, Alanen sanoo.

Opinnoissa perehdytään kiinalaisen lääketieteen peruskäsitteistöön ja hoitofilosofiaan sekä akupunktioon, diagnostiikkaan, moksibustioon, tulineulaukseen ja kuppaukseen. Kiinalainen hoitofilosofia tarjoaa monimuotoista työsarkaa. Jokainen voi löytää itselleen sopivan tavan toteuttaa hoitoa. Akupunktiopisteitä voidaan stimuloida monin eri tavoin.

– Moksibustiossa akupunktiopisteitä lämmitetään. Tulineulauksessa akupunktiopistettä tai aluetta hoidetaan tulella kuumennetulla neulalla. Kuppausta voidaan tehdä verikuppauksena tai kuivakuppauksena. Itse olen keskittynyt toistaiseksi tavanomaisten akupunktioneulojen käyttöön.

Seuraava haku Kpedussa on käynnissä, ja opinnot alkavat Kälviällä syyskuussa 2024.

Opiskeluaikana voi jo tehdä akupuntiohoitoja. Koulutuksensa alkuaikoina Alanen teki hoitoja sukulaisilleen ja ystävilleen. Päivätyönsä ohella hän on työskennellyt viimeiset puolitoista vuotta akupunktiohoitojen parissa Tampereella toimivassa Naturesse-hoitolassa. Hän toivoo, että voisi jatkossa keskittyä pelkästään akupunktiohoitoihin.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 10/2023!