Terveellinen, kasvisvoittoinen ruoka on keskeinen tekijä aivoissa mahdollisesti olevan tulehduksen hoitamisessa ja ehkäisyssä.

Liikuntaa, laadukasta unta, puhdasta ruokaa ja rakkautta, neurologi Juha Lempiäinen kiteyttää reseptinsä aivojen tulehduksen ennaltaehkäisyyn.

Missä tahansa elimistössä voi vallita tulehdustila, myös aivoissa.

’’Aivojen tulehdustilassa eli neuroinflammaatiossa aivojen tulehdussolut ovat aktivoituneet. Aivot ja selkäydin ovat kiinteässä yhteydessä keskenään. Voisi siis sanoa, että neuroinflammaatiossa on kyse keskushermoston tulehduksesta. Vaiva on ikävän yleinen nykypäivänä’’, toteaa neurologi Juha Lempiäinen.

Aivojen tulehdustilan taustalla voivat olla monet erilaiset tekijät, kuten fyysiset vammat, infektiot, krooninen stressi, epäterveellinen ruokavalio ja univaje.

’’Aivoihin on voinut päätyä vieraita mikrobeja ja muita haitallisia aineita. Jos muualla elimistössä on systeeminen tulehdustila esimerkiksi epäterveellisten elintapojen vuoksi, tulehdus voi levitä aivo-veriesteen läpi aivoihin’’, Lempiäinen lisää.

Aivojen tulehdustila yhdistetään myös aivojen rappeumasairauksiin, kuten Alzheimerin, Parkinsonin ja Huntingtonin tautiin.

’’Myös monien neuropsykiatristen sairauksien, kuten masennuksen ja skitsofrenian riski kasvaa aivojen tulehdustilan myötä. Suoliston tulehduksella ja aivojen tulehduksella on mitä todennäköisimmin yhteys. Jos suolistossa on tulehdus, se välittyy ennen pitkää aivoihin.’’

Aivojen tulehdustilaa ei voida suoraan mitata millään testillä.

’’Epäsuoria merkkiaineita voidaan tarkastella veritestein, joita ovat esimerkiksi herkkä-CRP ja valkosolujen määrä. Ne liittyvät ylipäänsä elimistön tulehdustiloihin.’’

Lempiäinen huomauttaa, että aivot itsessään eivät tunne kipua, mutta aivojen kipualueiden aktiivisuuden vuoksi aivotulehdus voi aiheuttaa kiputilojen pitkittymistä.

RAVINTEITA KASVISRUOASTA

Aivotulehdukseen voi itse vaikuttaa. Lempiäisen mukaan elintavoilla ja ruokavaliolla on erityisen suuri merkitys. Alkoholilla, tupakalla ja muilla päihteillä on osuutensa aivojen tulehdustilassa, joten niitä kannattaa välttää.

Kasvisruokavalion osalta suomen kieleenkin on lanseerattu sana kokokasvisruokavalio (kokaru), joka tulee englannin kielestä ’whole food, plant based diet’. Se tarkoittaa ruokavaliota, joka koostuu pääasiassa kokojyväviljoista, vihanneksista, hedelmistä, pähkinöistä ja siemenistä.

’’Ruokavaliossa kannattaa välttää eläinperäisiä tuotteita, kuten punaista lihaa ja lihajalosteita, pitkälle prosessoituja eineksiä ja puhdistettuja, ravinneköyhiä viljoja sekä sokeria. Ne altistavat sekä suolistotulehdukselle että neuroinflammaatiolle. Sen sijaan tuoreet kasvikset, täysjyväviljat ja palkokasvit suojaisivat tulehduksilta. Omega-3-rasvahapot ovat ruokavaliossa tärkeitä tulehduksen hillitsijöinäkin.

’’Omega-3 -rasvahappojen kasviperäisiä lähteitä ovat pellavan-, chian- ja hampunsiemenet sekä saksanpähkinät. Pieniä määriä kylmäpuristettuja öljyjäkin voi käyttää, mutta ensisijaisesti rasvat kannattaa ottaa ruokaperäisistä lähteistä eli pähkinöistä ja siemenistä, Lempiäinen ohjeistaa.

Sama koskee muita ravintoaineita: vitamiineja ja kivennäisaineita.

’’Ensisijaisesti ravinteet tulisi saada ruoasta. Me Suomessa asuvat tarvitsemme kuitenkin D-vitamiinia purkista lähes ympäri vuoden. Vegaanin kannattaa ottaa purkista myös B12-vitamiinia sekä jodia.’’

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 9/2025!