Iho on ihmisen suurin elin, ja sen huono kunto näkyy helposti ulospäin. Kauneuden vaalimiseksi kannattaa ruokavalioon valita mahdollisimman laadukkaita raaka-aineita, kuten monivärisiä kasviksia, hyviä rasvahappoja, laadukkaita proteiineja ja tarvittaessa ravintolisiä.

Espoolainen fytonomi Emili Osara kehottaa välttämään erityisesti sokeria.

– Prosessoitu valkoinen sokeri voi aiheuttaa iho-ongelmia. Sokereihin voidaan lukea makeat leivonnaiset, keksit, makeiset sekä myös piilosokeri. 

– Piilosokeria on paljon sellaisissakin tuotteissa, joissa ei uskoisi sitä olevan. Onkin hyvä tarkistaa valmistusainelistat tuotteiden pakkauksista.

– Lisäaineita kannattaa aina välttää, ja ruoka on hyvä valmistaa itse alusta asti, jolloin tietää, mitä se sisältää. Joidenkin lisäaineiden tiedetään aiheuttavan esimerkiksi aknen tyyppistä oireilua iholla, Osara toteaa.

Mikäli potee pitkäkestoisesti aknea tai muita yliherkkyysreaktioita, Osara suosittelee kokeilemaan gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota. 

– Gluteenin eli viljavalkuaisen sietokyky on yksilöllistä, mutta monet iho-ongelmaiset hyötyvät gluteenittomasta ruokavaliosta. Monet sietävät kotimaisista viljoista parhaiten kauraa, mutta senkin sopivuus on yksilöllistä, Osara sanoo.

– Maitotuotteet ja hyvin tärkkelyspitoiset ruoka-aineet aiheuttavat joillekin iho-ongelmia. Runsas kahvinjuonti, alkoholin käyttö ja tupakointi näkyvät iholla.

Ihminen tarvitsee rasvaa, mutta rasvan laadulla on väliä. 

Osaran mukaan käsitelty rasva voi aiheuttaa ihon oireita. 

– Hyvänlaatuinen rasva puolestaan hoitaa ihon kuntoa. Itse käytän voita ja monipuolisesti erilaisia kasviöljyä. Käytän esimerkiksi seesaminsiemenöljyä, avokadoöljyä, camelinaöljyä ja oliiviöljyä vaihdellen. 

– Hyviä rasvahappoja saa myös kalasta, avokadosta, siemenistä ja pähkinöistä. Esimerkiksi chian siemenet sisältävät runsaasti omega-3-rasvahappoja.

Rasvan lisäksi tarvitsemme proteiineja, hiilihydraatteja ja antioksidantteja. 

Proteiinien puute voi aiheuttaa kuivuutta tai hilseilyä iholla. 

– Kasvisruokavaliota noudattavalle hyviä proteiinilähteitä ovat muun muassa pavut, linssit, herneet, pähkinät ja siemenet. Sekasyöjille suosittelen riistaa, kanaa, kalaa ja kalkkunaa. 

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 8/2022!

antioksidantit

Mikäli potee aknea tai muita ihon yliherkkyysreaktioita, Emili Osara suosittelee kokeilemaan gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota. Kuva: Kristina Tsvetkova Photography