Se ei ole hieroja eikä mikään, joka ei kupata osaa, parkanolaisen Merja Pihlajamäen, 63, isä sanoi, kun tytär valmistui vuonna 1984 hierojaksi. Isänsä sanojen innoittamana Merja opiskeli kuppauksen vuonna 1985 sekä sen jälkeen monia muita luontaishoitoja. Hän on perehtynyt opinnoissaan myös yrtteihin ja luontaistuotteisiin, ja on muun muassa yrtti- ja luontaistuoteneuvoja.

Yhdessä Turussa toimivan Forum Saunan saunaterapeutti Mervi Hongiston kanssa Merja kehitti Saunaterapia-koulutuksen vuonna 2005. Heidän kehittämästään koulutuksesta on mahdollisuus saada kokonaan uusi palvelualan ammatti tai lisätä muiden terapioiden yhteiskäyttöä.

– Tätä nykyä saunaterapeutti-koulutuksemme kiinnostaa erityisesti Lapissa toimivia luontaishoitajia, heille suomalaiseen saunaan ja saunahoitoihin ihastuneet turistit ovat merkittävä kohderyhmä, Merja kertoo.

Saunahoitoja Merja tekee Suomen toisessa Lapissa eli Parkanossa ja siellä kotikylässään Yliskylässä olevassa saunahoitolassaan.

Erilaisia hierontahoitoja sekä myös ammehoitoja hän tekee Parkanon keskustassa olevassa liikkeessään, jossa on myös monipuolinen valikoima ravintolisiä ja luontaisia hyvinvointituotteita sekä ekologisia kodinhoitotuotteita.

Koko vartalolle tai kääreinä

Tällä kertaa Merja esittelee Luontaisterveys-lehden lukijoille naisten terveyttä ja hyvää oloa tukevia ja erityisesti aineenvaihduntaa vilkastuttavia saunahoitoja. Seuraavassa, toukokuun alussa ilmestyvässä Luontaisterveys-lehden numerossa hyödynnetään alkukesän luontoa saunanautinnoissa, ennen kaikkea tutustutaan suomalaisten puiden terveyttä tukeviin ominaisuuksiin.

Suomen luonnon aarteista Merja nostaa turpeen ja tyrnin naisten apureina valioluokkaan.

– Turpeessa on luonnon estrogeeneja, joten se sopii naisille koko elämänkaaren ajan. Erityisesti kuukautiskipujen ja vaihdevuosioireiden helpottajana turvehoidot auttavat monelle. Vaihdevuosioireissa naiset saavat turvehoidoista apua muun muassa kuumiin aaltoihin ja hikoiluun sekä sydämen rytmihäiriöihin ja uniongelmiin.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 3/2023!

 

5 eliksiiri

– Katajan neulasissa on C-vitamiinia sekä kivennäisaineista muun muassa fosforia, kaliumia, kalsiumia, kuparia, mangaania, magnesiumia ja rautaa, Merja Pihlajamäki kertoo tuoksutellessaan voimaannuttavaa, sitkeyttä symboloivaa katajaa. Katajan eteerinen öljy saadaan neulasista. Kuva: Mervi Hongisto ja Monica Rintala