Haltia Lake Lodgessa järjestetään monenlaisia aktiviteetteja ulkona luonnossa. Kuva: Lassi Katajarinne

Ekologisessa luontohotellissa, Haltia Lake Lodgessa Nuuksion kansallispuistossa Espoossa voi kokea luonnon kiireettömästi ja kaikilla aisteillaan, ja kuitenkin palvelujen äärellä.

– Hotellimme tarjoaa paitsi majoitusta, myös runsaasti erilaisia ohjattuja aktiviteetteja luonnossa, kertoo toimitusjohtaja ja osakas Teemu Tuomarla.

– Tarjolla on vuodenaikojen mukaan patikointia, pyöräilyä, melontaa, hiihtoa, lumikenkäilyä, kalliolaskeutumista ja ohjattua tutustumista luonnon monimuotoisuuteen, kertoo aktiviteeteista vastaava johtoryhmän jäsen Lassi Katajarinne .

Hyvinvointiin ja hemmotteluun on wellness-aktiviteettaja, kuten retkeilijän kehonhuoltoa, kävelytekniikkaa tai vaikkapa joogaa auringonlaskun aikaan luonnon keskellä. Ohjausta on tarjolla myös yrttien ja kasvien keräilyyn ja sienestykseen.

Isossa roolissa toiminnassa ovat hyvinvointipalvelut. Terveellinen ravinto, liikunta, lepo ja hyggeily ovat nyt trendikkäitä.

Hotellin koko toiminta rakentuu luonnonsuojelun, kestävän kehityksen ja paikallisuuden periaatteille.

– Haltia Lake Lodge -hotelli on sitoutunut toimimaan kestävän matkailun malliesimerkkinä, sanoo Tuomarla.

– Käytämme 100-prosenttisesti tuulivoimaa, ja hyödynnämme suurta kirjoa paikallisia pientoimijoita. Kierrätämme kaiken, rakennamme kiertotalouden periaatteiden mukaisesti ja tähtäämme hiilineutraalisuuteen vuoden 2025 aikana.

Aurinkopaneelitkin hotellille ovat tulossa.

Haltia Lake Lodge valittiin viime vuoden marraskuussa Euroopan ympäristöystävällisimmäksi hotelliksi World Boutique Hotel Awards -kilpailussa Lontoossa. Haltia Lake Lodge oli ainoa ehdolle päässyt suomalainen hotelli. Hotellille on myönnetty Green Key -ympäristösertifikaatti ja Visit Finlandin myöntämä kestävän matkailun Sustainable Travel Finland -merkki.

Haltia Lake Lodge on liittynyt ensimmäisenä hotellina Pohjoismaissa Hotels for Trees -ohjelmaan. Vierailla on mahdollisuus kompensoida osa matkansa CO2-päästöistä ohjelman kautta istuttamalla puita. Uusi puu istutetaan joka kerta, kun vieras jättää päivittäisen huoneen siivouksen väliin tai tekee lahjoituksen uloskirjautuessaan.

– Vastuullisuus ohjaa ostokäyttäytymistä jo nykyisin paljon, ja sen merkitys tulee yhä kasvamaan. Vaikka tällainen pikkuhotelli ei voi koko maailmaa pelastaa, haluamme näyttää, että pienikin voi tehdä asioita oikein ja osoittaa suuntaa, Tuomarla toteaa.

Huonekaluista valtaosa on kierrätettyjä. Esimerkiksi aterimet ostettiin Nihtisillan kierrätyskeskuksesta. Niinpä kaikki talon 650 haarukkaa, veistä ja lusikkaa ovat keskenään erilaisia. Nihtisillan väki on myös tehnyt hotellille hyllyjä vanhoista matkalaukuista ja naulakkoja vanhoista suksista.

– Mitä tahansa pitääkin hankkia, selvitämme aina ensin, voiko sen saada kierrätettynä.

Sisustusarkkitehti Marianne Sundell teki sisustuksesta juuri sellaisen kuin toivottiinkin: estetiikkaa ja harmoniaa, paljon puuta, minimalismia, erähenkisyyttä, hiukan Lapin tunnelmaakin.

Hotellin sisääntulon yhteydessä on Lounge, josta tehtiin kotoisa olohuone.

– Meillä ei ole vastaanottovirkailijoita ja asiakkaita, vaan isäntiä ja vieraita. Pienuus on meille myös arvo, joka mahdollistaa asiakkaiden yksilöllisen palvelun.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 5/2023!