Aulis Kärkkäinen kehitti WellO2-laitteen alun perin oman astmansa helpottamiseksi. WellO2 yhdistää höyryhengityksen ja vastuksellisen hengittämisen. Kuva: WellO2

Keksijä Aulis Kärkkäinen, 71, laittaa aamukahvin tippumaan. Kahvinkeittimen vierestä löytyy mielenkiintoinen laite, jota kutsutaan nimellä WellO2. Hän napsauttaa senkin päälle.

– Ennen kuin kahvi on tippunut, olen siihen mennessä avannut hengitykseni, hän sanoo ja esittelee laitetta.

WellO2 yhdistää höyryhengityksen ja vastuksellisen hengittämisen. Viisi minuuttia aamuin illoin riittää miehen hengitysharjoitukseen.

WellO2 on Kärkkäisen keksintö. Hän on itse käyttänyt innovaatiotaan 17 vuoden ajan joka päivä.

– Vaikka olen 71-vuotias astmaatikko, hengityskapasiteettini on mitatusti huippu-urheilijan tasoa. Laitteella avaan paitsi hengitykseni, myös koko kehoni. Well02-rutiini on aamun avaukseni, hän kertoo.

– Illalla sama hengitysharjoitus auttaa pitämään keuhkoputket auki, tyynnyttämään mielen ja saamaan unen.

Peruutamme Aulis Kärkkäisen lapsuuteen. Kiuruveteläiseen sisarusparveen Pohjois-Savossa kuului alun perin kahdeksan lasta. Yksi sisaruksista menehtyi alle vuoden vanhana hinkuyskään ja keuhkokuumeeseen. Auliksellakin oli lapsena paljon hengitystieongelmia.

– Olin hyvin allerginen ja aivastelin jatkuvasti. Erityisesti yöllä hengitykseni vinkui.

Koulumatkaa oli viisi kilometriä, matka taittui kävellen, hiihtäen tai polkupyörällä.

– Fyysinen rasittuminen aiheutti sen, etten saanut kunnolla hengitettyä. Uskon kuitenkin, että pitkä koulumatka toi myös keuhkoilleni tarvittua kehitystä. Kokooni nähden minulla on edelleen erittäin tehokas hengityselimistö.

Koko työhistoriansa yrittäjänä toiminut astmaatikko kertoo olleensa 2000 -luvulla ’kuoleman laaksossa’ ja tukehtumaisillaan. Lääkäri patisti Kärkkäistä sairauslomalle.

– Lääkäri tuplasi lääkeannokseni, itse yliannostelin lääkkeitä lisää. Sairauslomalla en voinut olla, joten kohtauslääkkeitä kului valtavasti. Keuhkoni ja koko kehoni olivat hirveässä kunnossa. Kärsin vaikeista sydämen rytmihäiriöistä ja kroonisesta unettomuudesta.

Mies päätti löytää keinon helpottaa oireitaan. Heinäkuussa 2006 hän kehitteli alkeellisen hengityslaitteen prototyypin ja huomasi, että se helpotti hengitystä jo ensimmäisen käyttökerran jälkeen. Kehitystyö lähti käyntiin, ja kaupallinen laite näki päivänvalon vuonna 2016.

– Tähän mennessä laitetta on myyty melkein 110 000 kappaletta. Suomeen on myyty noin 90 000 laitetta ja loput ovat menneet ulkomaille, Pohjoismaihin, Kaukoitään ja Australiaan. Tällä hetkellä kansainväliset markkinat ovat yrityksemme painopiste, Kärkkäinen toteaa.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 7/2023!