Hiuksia sanotaan myös sielun ilmapuntariksi.

Hiusjuuri eli hiussipuli sijaitsee 3-5 milliä ihon alla. Hiusjuuri on alapäästään yhteydessä verisuoniverkostoon, josta hius saa kasvuunsa tarvittavat ravinteet.

Hius kasvaa noin 1/4-1/2 milliä vuorokaudessa. Hiusjuurta ympäröi myös tiheä, suoloja sisältävä imusuoniverkosto. Kivennäisaineita, kuten piihappoa, rautaa, kuparia, arsenikkia, mangaania ja rikkiä hiuksissa on suhteellisen paljon. Näitä aineita sisältävät kasvit ovat osoittautuneet hyviksi lääkkeiksi hiusten hoidossa.

Hiukset ovat jäänne ikiajoilta, jolloin karvapeite suojeli kylmyydeltä ja kolhuilta. Tänä päivänä hiukset ovat meille koristus, siitä huolimatta voimme nähdä hiusten kunnosta koko kehon hyvinvoinnin.

Hiuksia sanotaan sielun ilmapuntariksi, ja tutkimalla hiusta voi saada selville esimerkiksi henkilön aikaisemmin kärsimiä hermostollisia häiriöitä. Jos ihmistä kohtaa ylivoimainen, kova järkytys, hiukset voivat harmaantua hyvinkin lyhyessä ajassa.

Pitkäaikaisissa sairauksissa, joissa kuume on pitkään korkea ja kehon kokonaisvaltainen ravinnonsaanti puutteellista, hiukset luovuttavat sisältämänsä energian sairauden parantamiseksi. Kun keho elpyy ja ravintotekijät palaavat kohdalleen, ravintoa kuljettavat hiussuonet ja imusuonistoverkosto alkavat jälleen toimia kunnolla ja hiusten kunto palautuu.

Huomio elintapoihin

Jos hiusten kunto ja ulkonäkö muuttuvat oleellisesti, on hyvä hetki pohtia omia elintapoja. Onko elämäsi tullut liian kiireiseksi ja henkinen paine kestämättömäksi? Nukutko hyvin ja riittävästi? Liikutko riittävästi ulkoilmassa?

Jos kärsit kutiavasta, hilseilevästä ja ärtyneestä päänahasta, jossa on vielä mahdollisesti näppyjä, kuivia tai punoittavia läiskiä, jätä kaikki hoitoaineet pois ja siirry biologisiin hoitoihin. Jos mahdollista, vältä päivittäistä pesua. Merivesi suihkutettuna hiuspohjaan aamuin illoin on hyvä alku.

Samalla huolehditaan oikeaoppisesta ravinnosta ja vatsan hyvinvoinnista, suolen päivittäisestä toiminnasta sekä liikunnasta. Kävely on helppo keino pitää aineenvaihdunta vireänä, verenkierto liikkeessä ja nivelet notkeina.

Hartioissa pitkään ollut jännitystila säteilee niskaan ja jäykistää pään, niskan ja hartioiden alueen sekä estää lymfanesteen kulkua päähän, jolloin ravinnon kulku hiuksiin estyy.

Jos niskalihakset ovat jännittyneet, hoito aloitetaan lämmittämällä jumiutuneet lihakset lämpimillä MeineBase -mineraalisuolahauteilla. Sen jälkeen päänahkaan hierotaan lämpimään veteen sekoitettua MeineBase-mineraalisuolaliuosta ja hiukset peitetään hauteella tai myssyllä, joka on kosteutettu lämpimään MeineBase-liuokseen. Anna suolan vaikuttaa ainakin tunnin ajan. Huuhtele hiukset lämpimällä vedellä samalla hieroen hiuksissa olevaa suolaliuosta. Jatka huuhtelua lisäten vettä vähän kerrallaan. Hiustenpesuainetta en suosittele. Näin hiukset ja päänahka saavat nauttia mineraalikylvystä. Jos sinun kuitenkin tarvitsee pestä hiuksesi, käytä pesemiseen P. Jentschuran emäksistä SkalPuro-pesuainetta, joka poistaa epäpuhtauksia ja kuonaa sitouttamalla ne sisältämäänsä bentsoniitti-saveen. Ilman päänahan kuonan poistamista uusien hiusten kasvu ei aktivoidu.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 4/2023!