– Pyrin elämään omannäköistä ja maanläheistä elämää. Herkkänä ihmisenä tarvitsen myös omaa aikaa ja rauhaa. Ei ole mitään parempaa kuin vaeltaa Kaapo-hevoseni kanssa metsäluonnossa, Henna Uusikallio pohdiskelee. Kuva: Kalle Rosenberg

Holistinen ihoterapeutti, akupunktiohoitaja ja luonnonkosmetiikan kehittäjä Henna Uusikallio puhuu lempeän ihonhoidon puolesta. Hän paransi oman aknensa itse kehittämällään luonnontuotteella. Hoitotyötä hän tekee kiinalaisen lääketieteen saralla erikoistuen kasvoakupunktioon.

41-vuotias Uusikallio asuu miehensä kanssa Loviisassa. Luonnonläheinen koti sijaitsee Isnäsin kylässä Pernajan lahden rannalla. Meri näkyy ikkunasta. Lapsia pariskunnalla ei ole, mutta Kaapo-ruuna on rakas perheenjäsen.

– Olen henkeen ja vereen maalaistyttö. Nautin saada elää luonnon keskellä. Hevonen ja ylipäänsä eläimet ovat minulle tavattoman tärkeitä. Työni keskiössä on auttaa ihmisiä, ja sekin tuottaa minulle hyvää oloa ja kiitollisuutta, hän summaa elämänsä hyvinvointitekijöitä.

Uusikallio on tehnyt lähes koko työ-uransa ihonhoidon parissa. 2000-luvun taitteessa hän hakeutui kosmetologikouluun. Myöhemmin mukaan tulivat kiinalainen lääketiede ja kasvilääkintä.

– Kasvilääkintää olen opiskellut lähes koko elämäni. Uusin työni on luonnonkosmetiikan valmistaminen, jota olen opiskellut pari vuotta. Paras opettajani on luonto itse. Nautin äänettömästä kommunikaatiosta kasvien ja eläinten kanssa, hän kertoo.

Luonnonkosmetiikan kehitystyössä Uusikallio yhdistää sekä kotimaisia luomuyrttejä että kiinalaisen lääketieteen rohtoja. Soil of Beauty -yrityksensä ensimmäinen tuote, Essence Balm, on ehtinyt jo saada kansainvälisiä palkintoja.

Akne 11-vuotiaasta

Henna Uusikallio kärsi hormonaalisesta aknesta jo 11-vuotiaana.

– Tein kaikkia mahdollisia hoitoja savinaamioista hiivanaamioihin. Tutustuin aromaterapiaan ja ravintolisiin. Hain kokonaisvaltaista ratkaisua iho-ongelmiini, mutta akne säilyi.

Omat iho-ongelmat olivat hänelle sysäys hakeutua kosmetologikouluun. Siellä hän halusi oppia iho-ongelmien hoitamista, eikä niinkään esimerkiksi meikkausta.

– Oletin, että kosmetologikoulussa saisin oman ihoni kuntoon. Tuohon aikaan ei kuitenkaan puhuttu luonnonkosmetiikasta juuri ollenkaan. Itse tein lopputyöni luonnonkosmetiikan valmistamisesta kotona. Luonnonkosmetiikka oli aiheena uusi ja erilainen, joten opettajatkin pitivät siitä, Uusikallio muistelee.

Valmistuessaan kosmetologiksi vuonna 2004 hän totesi, ettei ollut löytänyt ratkaisua omiin iho-ongelmiinsa koulutuksestakaan. Tämä aiheutti pettymystä.

– Vuosien varrella tein itselleni happohoitoja, laserhoitoja ja muita voimakkaita ihonhoitoja. Mikään ei kuitenkaan edistänyt aknen parantumista, hän toteaa.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 8/2023!