Joogaohjaaja Eeva Ojalehto herättelee ihmisiä hakeutumaan luonnon helmaan mahdo llisimman usein ja aistimaan sitä kokonaisvaltaisesti.

– Olemme kadottaneet yhteyttämme luontoon, ja sen myötä unohtaneet luonnon omassa itseämme. Luonnosta vieraantuminen näkyy nykypäivänä monella tasolla.

– Eräs tuttu torimyyjä kertoi, että jokunen asiakas saattaa alkukesällä kysyä, miksei tarjolla ole puolukoita.

– Itse olen huomannut ryhmiä ohjatessani, että moni arkailee paljain jaloin olemista tai nurmikolla istumista. Monet pelkäävät käärmeitä, punkkeja ja aurinkoa.

– Meitä pelotellaan kaikenlaisilla luonnossa olevilla asioilla, joten ihmiset eivät uskalla maastoutua, Ojalehto harmittelee.

Nykypäivän kaupunkilaislapset jäävät paitsi maalla kasvaneiden maaseutuympäristöstä.

– Maalla ollaan enemmän sinut luonnon kanssa. Itse kasvoin maalaistalossa. Olin päivittäin aamusta iltaan ulkona. Leikin kukkakauppaa ja kivillä sekä seikkailin metsissä. Kesät kävelin ilman kenkiä, mutta käydessämme kaupungilla kengät piti isän käskystä laittaa jalkaan.

Kasvettuaan aikuiseksi Ojalehto muistaa menettäneensä osan lapsuutensa luontoyhteydestä.

– Lenkillä käydessäni saatoin kulkea liikaa ’laput silmillä’ ilman, että aistin luontoa sen kummemmin. Jälkeenpäin olen tietoisesti palauttanut yhteyttäni, hän sanoo.

Ojalehdon mukaan ulos mennessä kannattaa jättää teknologia kotiin. Aistien avaaminen luonnon äänille, tuoksuille ja näkymille syventää yhteyttä.

Lempeää ja dynaamista

Joogaa voidaan hyödyntää luontosuhteen rakentamiseen. Ojalehto muistuttaa, että jooga on alun perin lähtöisin Intiasta, jossa on huomattavasti vakaammat ilmasto- ja valo-olosuhteet kuin meillä.

– Suomessa luonnon tila, vuodenajat, valon määrän ja ilmaston vaihtelut ovat todella suuria, ja ne vaikuttavat huomattavan paljon vireystilaamme ja energiatasoomme. Talvella emme ole niin energisiä kuin kesällä. Meille tämä on osa luonnollista vuodenkiertoa.

Ojalehto on kehittänyt joogamuodon, Naturally Yin & Yang, jossa harjoitusta tehdään samassa rytmissä Suomen luonnon kanssa. Harjoituksissa vaihtelevat dynaamiset yang- ja rauhoittavat yin harjoitukset. Niitä tehdään vaihtelevasti yhden kuukauden sisällä luonnon kierron mukaisesti.

– Luonnon kiertoon kuuluvat esimerkiksi vuodenajat sekä kuun ja auringon kierrot. Ne molemmat vaikuttavat energisyyteen ja vireystilaan. Siksi ne huomioidaan joogaharjoituksessa. Uusikuu suosii meditatiivista olemista ja tekemistä. Täydenkuun aika edustaa energialtaan vahvaa, fyysistä ja dynaamista energiaa. Siten uudenkuun aikaan tehdään lempeämpiä harjoituksia ja täysikuun aikana tehdään dynaamisempia harjoituksia, Ojalehti selvittää.

Nousevan ja laskevan kuun aikana ovat niin ikään omat harjoituksensa. Naisilla myös kuukautiskierto huomioidaan, samoin kiinalaisen lääketieteen sisäelinjärjestelmä, meridiaanit ja vuodeaikaoppi.

Keväällä korostuu yang-energian vahvistuminen, ja sama energia jatkuu vielä alkukesän. Kevään edetessä myös seksuaalienergia lisääntyy. Energian lisääntyessä jaksetaan tehdä yhä vahvempia joogaharjoituksia.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 4/2024!

LT2

– Talvella yrttien värit ja tuoksut kuljettavat kesään, Eeva Ojalehto hymyilee.