Kempeleessä Pohjois-Pohjanmaalla asuva Minna Stenius, 53, sai kymmenen vuotta sitten fibromyalgiadiagnoosin. Levottomat jalat -oireyhtymä hänellä todettiin vuonna 1986. Fibromyalgia aiheuttaa hänelle pahoja hermokipuja koko kehoon.

– Kivut ovat polttavia, kihelmöimiä, raastavia, jomottavia, Minna kuvailee.

Hän kärsi yli kuusi vuotta kovista selkäkivuista, joihin hän sai helpotusta leikkauksessa helmikuussa 2022. Häneltä leikattiin 4. ja 5. nikaman välistä hermoja painava välilevypullistuma. 

Minnalla on levottomiin jalkoihin ja fibromyalgian aiheuttamiin kipuihin voimakas lääkitys.

– Minulla on kaiken kaikkiaan neljää eri kipulääkettä. Olen kesän aikana vähentänyt  yhtä näistä seitsemästä kappaleesta viiteen. Lääkärin kanssa juttelin toki ensin. Toivottavasti pärjäisin näin, tai onnistuisin joskus vieläkin vähentämään lääkitystä. Lisäapua kipujen hallintaan saan myöhäissyksyllä, kun pääsen Oulun yliopistosairaalan kipupoliklinikalla kivunhallintaan liittyvään ryhmään.

Kivunhallintaa helpottaakseen Minna käy akupunktiossa sekä tekee rentoutusjoogaharjoituksia. 

– Yksi tärkeä asia kivunhallinnankin kannalta on oman tekemiseni ja mieleni rauhoittaminen, nämä heijastuvat merkittävästi myös unen laatuun.

Punainen liha minimiin

Minna on karsinut ruokavaliostaan punaisen lihan minimiin, ja tulehdusta nostavan sianlihan kokonaan pois. Valmisruokia hän karttaa, ja tekee ruoan itse perusraaka-aineista. Ruokavaliotaan hän täydentää D- a B12-vitamiinilla sekä 3, 6 ja 7 omegoilla.

– Mukavat harrastukset: käsityöt, kodin remonttityöt ja puutarhanhoito sekä liikunta helpottavat kipuja sitenkin, että ne vievät ajatukset muualle, Minna sanoo ja kuvailee kiputilannettaan tällä hetkellä melko kohtuulliseksi. Tavoitteena hänellä on, että kivut eivät pahentuisi.

Minna työskentelee alakoulussa luokanopettajana. Hänellä on ollut pitkiä sairaslomajaksoja. Nyt työkunto vaikuttaa hyvältä.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 8/2022!

minna stenius

Puutarhanhoito tarjoaa Minna Steniukselle hyötyliikuntaa ja vie ajatukset pois kivuista. Kuva: Ari Stenius