Luomuruoka, yhteys ympäröivään luontoon ja holistinen hoitotyö sekä oma perhe ovat kantavat voimat Pauli Karsikkaan, 50, elämässä.

– Kävin 16-vuotiaana ensimmäisen luomukurssin ja kiinnostuin luomuruoasta. Osittain omien selkävaivojeni vuoksi kokeilin myös erilaisia kansanparannushoitoja. Jo 17-vuotiaana tutustuin esimerkiksi vyöhyketerapiaan, Karsikas kertoo.

Haapavedellä, Pohjois-Pohjanmaalla asuvan Karsikkaan luomumaidon tuottamiseen keskittyvässä Maitotilkka Oy:ssä on muutamia kymmeniä lehmiä. Perheeseen kuuluvat vaimo ja yhdeksän lasta sekä kolme lastenlasta.

Maitotilkka Oy:n toiminta on Karsikkaan pääelinkeino, mutta hän on opiskellut runsaasti luonnonmukaisia hoitomuotoja.

– Holistisia hoitoja olen tehnyt parikymmentä vuotta. Viimeiset kymmenen vuotta olen tehnyt hoitoja aktiivisemmin. Hoitotyö on osaltaan kausiluontoista, kesäaikana keskityn maatilan töihin.

Eräänlainen Karsikkaan erikoisala ovat välilevyn pullistumat, joiden hoitoon hän on erityisesti perehtynyt. Hyviä tuloksiakin hoidoista on tullut.

– Välilevyn pullistuman hoidossa keskeistä on se, että asiakkaan tukiranka ja lihakset rentoutuvat, jolloin myös välilevyille tulee tilaa. Näin hermopuristus hellittää. Kyseessä on kuitenkin kokonaisvaltainen käsittely, eikä vaivaan auta pelkkä pullistumapaikan hoito.

Karsikas hoitaa myös vauvoja ja tuulivoimaloiden haitoista kärsiviä.

Monenkirjavat hoitomenetelmät

Karsikas on käynyt valtaosan, Nivalassa Pohjois-Pohjanmaalla toimivan, homeopaatti ja refleksologi Päivi Mustajärven kursseista, ja toiminut niissä joskus opettajanakin.

– Ensimmäinen Päivin kurssi, johon osallistuin, oli lehmähomeopatiakurssi yli kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen olen opiskellut Päivin opissa muun muassa refleksologiaa, homeopatiaa, akupunktiota ja vauvan kääntämistä, Karsikas kertoo.

Vauvan kääntämistä tehdään turvallisesti refleksologian keinoin niille äideille, joilla vauva on perätilassa. Refleksologiaa hyödynnetään myös synnytyksen käynnistyshoidoissa.

– Kaiken kaikkiaan refleksologialla pystytään hoitamaan hyvin monenkirjavia terveysongelmia laidasta laitaan, Karsikas sanoo.

Hän on käynyt myös osteopaattisen nikamakäsittelyn kurssin sekä opetellut jäsenkorjausta.

Asentohuimaushoitoja hän tekee asentohuimauksesta kärsiville ja pitää myös asentohuimauskursseja.

Erilaiset kurssit ovat auttaneet Karsikasta muodostamaan oman tapansa hoitaa.

– Kuuntelen, kuulostelen ja tunnustelen intuitiota käyttäen, mistä voisi olla kullekin asiakkaalle hyötyä. Tyttäreni mukaan isä tekee erilaisia ’elämyshoitoja’, Karsikas nauraa.

Hän tarvitsee välillä hoitoa itsekin ja tekee vaihtohoitoja muiden ammattilaisten kanssa.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 5/2024!

LT2

– Luonnossa liikkuen hermosto vapautuu jännityksistä, jolloin myös hengitys kulkee vapaammin, toteaa Pauli Karsikas. Kuva: Pauli Karsikas