Samuli Kosminen jatkoi hyväksi kokemaansa painonnostoa, vaikka lääkäri sen tyrmäsikin.

Kun osteoporoosikuntoutuja, muusikko ja musiikin tuottaja Samuli Kosminen sai osteoporoosidiagnoosin 44-vuotiaana, lääkäri määräsi hänelle lääkehoidon sekä kalsium- ja D-vitamiinilisän. Lääkäri ei sen sijaan ohjeistanut, kuinka merkittävää hyvä omahoito, eli ravitsemus ja liikunta ovat luuston hyvinvoinnille.

– Kolme vuotta sitten kaaduin jäisellä tiellä ollessani lenkillä. Päivystyksessä selkäni kuvattiin ja kahdessa rintarangan nikamassa todettiin murtuma. Ikäni takia lääkäri ei määrännyt luuntiheyden mittausta. Sain sen sijaan kipulääkkeitä, kertoo Kosminen.

Kovat selkäkivut eivät kuitenkaan hellittäneet, vaikka kaatumisesta oli lopulta kulunut kolme kuukautta.

– Sain terveysasemalta lähetteen luuntiheysmittaukseen, jossa todettiin osteoporoosilöydös. Siitä alkoi kymmenen kuukauden tutkimusjakso, jossa selviteltiin syitä osteoporoosiin ja pois suljettiin muita sairauksia.

– Saadessani viimein varmistuksen diagnoosille, että kyseessä on primaari osteoporoosi eli taustalla ei ole muuta sairautta, lääkärillä ei ollut aikaa kysymyksille. En saanut sairaudesta kaipaamaani tietoa enkä selkeitä ohjeita, sanoo Kosminen.

Lääkehoidolle ei tarjottu vaihtoehtoja. Liikunnan suhteen Samuli sai jyrkkiä kieltoja, jotka aiheuttivat liikkumisen pelon.

– Diagnoosi on aina shokki ja siitä seuraa hetkellinen turvallisuuden tunteen menetys. Olisin tarvinnut selkeää hoitosuunnitelmaa sekä tietoa siitä, kuinka voin itse vaikuttaa sairauteeni. Halusin myös tietoa vertaistuesta.

– Kokemus oli murskaava. Olin erittäin valmis sitoutumaan hoitoon, mutten saanut siihen tukea.

Liike on lääke

Samuli Kosminen koki olevansa yksin diagnoosinsa kanssa. Jälkeenpäin hän kuuli vertaisiltaan, että vastaava on valitettavan yleistä.

– Yritin etsiä osteoporoosista tietoa ja ymmärtää tilannettani. Kaikki löytämäni liikuntaohjeet oli suunnattu itseäni iäkkäämmille ihmisille.

Samuli aloitti peloista huolimatta ensin keppijumpan ja sitten painonnoston, koska oli kuullut sen auttaneen muitakin vastaavassa tilanteessa. Hän oli aina syönyt kohtalaisen terveellisesti, mutta paransi nyt sitäkin puolta.

– Huomasin, että liikunnan avulla voin huomattavasti paremmin. Pääsin nopeasti eroon selkäkivuista, nukuin paremmin ja ryhtikin parani. Lääkärini kuitenkin tyrmäsi painonnostoharrastukseni täysin. Oli pelottavaa uhmata asiantuntijaa, johon olisin halunnut luottaa, kertoo Kosminen.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 2/2023!