Markus J. Rantala
Markus J. Rantala paransi myös oman masennuksensa ja kuntonsa tutkimuksissaan hankkimillaan tiedoilla. Ruokavalion korjaus ja liikunnan lisääminen alkoivat nostaa mielialaa jo kahden viikon kuluttua. Hän harrastaa ja opettaa taekwondoa kotikaupungissaan Turussa. Hän on Kaarinan luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja ja retkeilee kotimaisissa kansallispuistoissa sekä entisöi kesäisin Pirkanmaalla olevan sukutilansa perinnemaisemaa. Kuva: Juha Pietiläinen

Evoluutiopsykologi Markus J. Rantala kumoaa psykiatrisen hoitoajattelun

Masennuksen juurisyyt ovat samat kuin muillakin länsimaisilla kansantaudeilla: väärä ruokavalio, liikunnan puute ja krooninen stressi. Masennusta on 12 sorttia. Parantamiseen ei riitä lääkitys, eikä tunnelukkojen avaaminen.

Näin sanoo evoluutiopsykologian dosentti Markus J. Rantala, 44, mielialasairauksista. Hän julkaisi vuosi sitten Masennuksen biologian, joka haastaa mieli-
alahäiriöiden lääkehoidot evoluutiotutkimuksensa tuloksilla.

Masennuksesta on tullut kansantauti. Sen juurisyinä ovatkin kehon ja aivojen matala-asteinen tulehdus ja krooninen stressi. Ne heijastuvat mieleen ja laukaisevat masennuksen rasitustilanteissa.

Rantalan ja psykiatrian professori Hasse Karlssonin mukaan masennusta ei ole vain yhtä, vaan 12 eri lajia.

Niiden tuloksellinen hoito edellyttää jokaisen potilaan yksilöllistä sairauden laadun ja syiden tunnistamista ja hoitamista.

Evoluutiopsykologia aiheuttaa psykiatriassa vallitsevan ajatustavan täyskäännöksen, joka vaatii aikansa.

– Viimeistään 20 vuoden sisällä mielen sairaudet kuitenkin hoidetaan evoluutiopsykologian mukaisesti mielenhuoltoklinikoilla, joissa potilas tutkitaan yksilönä ja hoito räätälöidään masennuksen laadun perusteella, Rantala näkee.

– Ravitsemus kuntoon, liikunta kuntoon, ihminen, jolle puhua ja lääkäri, joka tarkistaa, ettei potilaalla ole laajempia sairauksia, hän kuvaa tarvittavaa hoitotiimiä.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 9/2020!