Tavoitan turkulaisen Noora Nyströmin meren rannalta, jossa hän on koiransa kanssa nauttimassa luonnosta. Meren äärellä hän kokee aivojensa nollautuvan sekä olevansa yhteydessä luontoon ja itseensä.

– Meren rannalla kadotan ajantajun ja palaudun erinomaisesti. Luonnossa minulla ei ole koskaan tylsää, eikä aikani tule pitkäksi. Uskon, että tämä johtuu siitä, että luonto kutsuu minua olemaan täydellisesti läsnä.

Monista ihmisistä meren tuijottelu tuntuu kuitenkin tylsältä, ja toisille se on suorastaan mahdotonta.

– Ihmiset pyrkivät välttämään tylsyyttä sen vuoksi, että heillä on vaikea olla läsnä. Mielestäni tylsä voisi olla seuraava trendi. Läsnäolon kautta tylsyys häviää, sillä läsnä olevalla ihmisellä ei ole koskaan tylsää, Noora sanoo.

Tästä pääsemme päivän aiheeseen. Ihmisen kehoa hoidetaan nykypäivänä useilla eri tavoilla, ja helposti unohtuu sisimmän hoitaminen.

– Toki kehonhoito auttaa myös henkiseen jaksamiseen, mutta hyvä olisi, jos mielen ja kehon hoito olisivat tasapainossa. Nykypäivän ihmiset ovat kovin kuormittuneita ja uupuneita. Tarvitaan läsnäolon taitoa, jonka avulla on helpompi selviytyä kiireistä, kriiseistä, sairauksista ja elämänmuutoksista, summaa ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi opiskellut Noora.

Estenomiksi ammattikorkeakoulusta valmistunut, 45-vuotias Noora on kouluttautunut aikoinaan myös parturi-kampaajaksi ja maskeeraajaksi. Ekokampaamo Ekomaman hän perusti vuonna 2014. Hän on kouluttanut ekokampaajia vuodesta 2016.

Ihmisen mieli on kiinnostanut häntä aina, joten hän on ryhtynyt päivätyönsä ohella antamaan valmennusta.

– Koen omaavani läsnäolon kyvyn, joka on vienyt minua eteenpäin sekä lasten kasvatuksessa että ekokampaamoni asiakkaiden kohtaamisessa. Monet tulevat Ekomamaan saadakseen hiljaisen hetken suorituskeskeiseen ja hektiseen arkeensa.

– Olen itse erityisherkkä ja vaistoan helposti ihmisten tuntemuksia. Olen myös urheillut koko elämäni; urheilupuolelta mentaalinen valmennus onkin tuttua. Siten olen kokenut kutsun olla ihmisten kanssakulkijana myös ratkaisukeskeisen valmennuksen keinoin, hän kertoo.

Nykypäivän elämä on suorituskeskeistä ja kiire kuormittaa aivoja. Pitäisi olla monessa paikassa yhtä aikaa. Täytettävänä on monta roolia. Jopa vapaa-aika saattaa olla latautunut suorittamisella, jolloin tarvitaan ”vauhtia ja vaarallisia tilanteita”. Moni uppoutuu vapaa-ajallaan someen.

Nooran mukaan useimmiten kyse on muiden odotusten täyttämisestä.

– Monet kaipaavat vapaa-aikaansa paljon toimintaa ja virikkeitä. Mittaamme unta, fyysistä suorituskykyä, sykettä ja askeleita erilaisilla laitteilla. Jossain vaiheessa meistä tuli kaiken seuraajia, rekisteröijiä ja tilastoijia. Aivoille ei tee hyvää käydä jatkuvasti ylikierroksilla.

Noora kertoo kiireen olevansa hänen omalle hyvinvoinnilleen myrkkyä, sillä kiireen kanssa hän ei pysty olemaan läsnä.

– Paljon puhutaan intuition ja sydä-men kuuntelemisen tarpeesta. Mutta liian usein mieli antaa käskyjä ja tarjoaa tekosyitä olla kuuntelematta intuition ääntä. Läsnäolo on vastaus tähänkin.

Eläimillä ja pienillä lapsilla läsnäolon taito on olemassa luonnostaan. Ikääntyessään ihminen kuitenkin unohtaa tämän taidon.

– Eläimet ravistelevat stressin pois. Ihmiselle tyypillistä on kerätä sitä vuosien ajan. Pystymme työpäivän jälkeen sammuttamaan, resetoimaan tai päivittämään tietokoneen yhdellä painalluksella, mutta emme pysty tekemään aivoillemme samaa.

Läsnäolon harjoittaminen vaatii usein mukavuuskynnyksen ylittämistä. Aluksi harjoittelu voi olla vaivalloista ja tahmeaa.

– Jos olet sisäisesti rauhaton, pitää rau-hattomuus ensin tunnistaa, jotta voit oppia olemaan läsnä. On oltava läsnä omille tuntemuksille ja kuulosteltava niitä. Kehon ja mielen harmoniaan ei voi ihan suoraan päästä, vaan se löytyy rauhassa tutkiskellen.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 9/2023!

LT3

– Elämä on mieletön tarina, siihen kuuluvat auringon nousut ja laskut. Elämä on täynnä ihmisiä, kosketuksia ja vaaleanpunaisia öitä. Jos on tarve puhaltaa lujaa, sano stop ja katso lempeästi peiliin, rohkaisee Noora Nyström. Kuva: Katri Haavisto Photography