Monipuolinen ruoka on merkittävin ravintoaineiden lähde. Ravintolisillä on kätevä täydentää ja varmistaa vitamiinien, kivennäis- ja hivenaineiden sekä rasvahappojen saantia.

Ruoan, jota syömme, ei ole tarkoitus tuottaa ainoastaan mielihyvää. Sillä on ennen kaikkea tärkeä asema turvata elimistölle sellaisten vitamiinien ja hivenaineiden saanti, joita keho ei pysty itse valmistamaan. Nämä ravintoaineet ovat oleellisia kehon biokemiallisissa prosesseissa. Suuri osa väestöstä kärsii jonkin ravintoaineen puutoksesta. Terveysopisto Saluksen ravintoasiantuntija Timo Kosonen kertoo ravintoaineiden tärkeimmät lähteet ja tehtävät kehossa.

E

Mihin tarvitaan: Tärkeimpiä hapetusstressiltä suojaavia tekijöitä, vahva antioksidantti. Edesauttaa hedelmöittymistä ts. tärkeä lisääntymisvitamiini. Vähentää lihasarkuutta harjoittelun jälkeen.

Mistä saa: Levitteet, öljyt, siemenet, liha, kananmuna. Jonkin verran kasviksissa ja perunassa.

A

Mihin tarvitaan: Edistää ihon kosteustasapainoa ja limakalvojen toimintaa, tärkeä silmille. Keskeinen immuunipuolustuksessa ja rauta-aineenvaihdunnassa.

Mistä saa: Liha, kananmuna, peruna, porkkana, levitteet, viljat, marjat.

Kasviperäiset karotenoidit elimistö muuttaa oman tarpeen mukaan A-vitamiiniksi.

D

Mihin tarvitaan: Tärkeä immuunijärjestelmän toiminnalle, huolehtii luuston kunnossa, edistää veren normaalia kalsiumtasoa.

Mistä saa: Maitotaloustuotteet, joihin lisätty D-vitamiinia, levitteet, kala, kananmuna. Vegaanit saannin osalta riskiryhmää.

K

Mihin tarvitaan: Huolehtii veren hyytymistekijöiden pysymisestä normaalina. Edistää luuston terveyttä.

Mistä saa: Kasvikset, peruna, liha, kananmuna, vilja, levitteet, öljyt.

Naisilla saanti suurempaa kuin miehillä, sillä he syövät runsaammin vihreitä kasviksia.

B1

Mihin tarvitaan: Hermoston, sydämen ja psykologisten toimintojen ylläpitämisessä tärkeä. Osallistuu energia-aineenvaihduntaan.

Mistä saa: Liha, kananmuna, viljat, maito, peruna, kasvikset. Puutoksen erottaminen muista puutoksista hankalaa.

B2

Mihin tarvitaan: Edistää energia- ja rasvahappoaineenvaihduntaa. Vähentää väsymystä ja uupumusta. Puutosoireina mm. suupielten halkeilu sekä oireet suun limakalvoilla ja silmissä.

Mistä saa: Maitotaloustuotteet, liha, kananmuna. On yleensä sitoutuneena proteiiniin, joten B2-vitamiinia saa proteiinipitoisista ruoista.

B3

Mihin tarvitaan: Energiantuotannonosalta kriittisin B-vitamiini. Huolehtiihermoston ja limakalvojen kunnostasekä psykologisista toiminnoista. Osallistuumm. serotoniinin, noradrenaliininja histamiinin tuotantoon. Vähentääväsymystä. Puutos harvinaista.

Mistä saa: Maitotaloustuotteet, maksa,liha, kala, pähkinät, pavut.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 1/2023!