Emännän kyttyrä. Buffaloniska. Niskapatti. Lesken kyttyrä. Liikuntatieteen maisteri, pilates- ja kehonhuollon ohjaaja Elina Pihlajamäki toteaa, että digiajan näkyvimmällä oireella on monta nimeä.

– Kaikilla niillä tarkoitetaan samaa: Rintarangan ja niskan liitoskohdassa eli rintarangan ylimmän nikaman ja kaularangan alimman nikaman liitoskohdassa olevaa, ulospäin työntyvää pehmytkudoskertymää. Syntynyt kyhmy yleensä vielä lisää pään painumista eteenpäin. Tämä rasittaa entuudestaan lisää ei ainoastaan alaniskaa, vaan koko selkärankaa.

Elina sanoo, että niskakyhmy on ulospäin näkyvä oire suuremmasta muutoksesta. Se toimii kehon suojamekanismina.

– Kun päivästä toiseen tietokoneen ruutua tuijottaessa 4-5-kiloinen pää on pitkiä aikoja selkärangan etupuolella, niin selkäranka on lujilla. Selkäranka ei kuitenkaan katkea, vaan keho alkaa kehittää tuohon katkeamispisteeseen suojaavaa kyhmyä.

Keho on mestari mukautumaan – niin hyviin kuin huonoihin asentoihin. Vuosien huonot työasennot ja jännitteet hartiaseudun alueella aiheuttavat rangan asennon muutoksen. Kaula- ja rintarangan syvät lihakset lamaantuvat, ojennusvoima häviää, olkapäiden liikeradat heikkenevät, aineenvaihdunta hidastuu ja rasvaa kertyy niskan alueelle. Oravanpyörä on valmis.

Kasvaa vuosia

Elina korostaa, että niskakyhmy ei kehity hetkessä, vaan pikkuhiljaa vuosikausien mittaan.

– Yläselkään kertyvä kuona ja neste ovat ulospäin näkyvät merkit muutoksista, jotka ovat edenneet jo pitkälle.

Hän muistuttaa, että kyse on paljon isommasta asiasta kuin esteettisestä haitasta.

– Niskakyhmy hankaloittaa yläselän ja pään alueen imuneste- ja verenkiertoa. Happirikkaan veren pääsy, samoin kuin kuona-aineiden poistuminen ja lymfan vapaa virtaus estyvät. Hengityskapasiteetti pienenee. Pää, olkapäät ja hartiat kipeytyvät.

– Kädet puutuvat. Kehoon tulee monenlaisia epätasapainotiloja. Keskivartalon oikeanlainen tukikin häviää rintakehän asentomuutoksen myötä.

– Hampaiden stressipurentakin liittyy usein niskakyhmyyn, samoin uniapnea, Elina luettelee esimerkkejä niskakyhmyä edeltäneiden ja sitä seuraavien muutosten aiheuttamista terveydellisistä ongelmista.

Niskakyhmy on monella kivulias ja kosketusarka.

– Oireyhtymä on usein myös väsymyksen taustalla. Yllättäen silmien kuivuminenkin voi johtua niskakyhmystä, kertoo Elina.

Niskakyhmyssä on tavallisesti aineenvaihduntatuotteita, jotka toimimattoman imunestekierron vuoksi eivät pääse pois, eli rasvaa ja kuona-aineista nestettä. Ylipaino korostaa niskakyhmyä, koska alueelle kerääntyy helposti rasvaa alueen heikon aineenvaihdunnan seurauksena.

Elina huomauttaa, että niskakyhmy ei ole yksinomaan naisten ongelma, vaikka usein se näyttää ”periytyvän” äidiltä tyttärelle.

– Niskakyhmyä tavataan nykyään jopa lapsilla. Tämä on huolestuttava digiajan liikkumattomuuden ja huonojen työskentelyasentojen seuraus, harmittelee Elina.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 1/2024!

LT2

Elina Pihlajamäki kannustaa sulattamaan niskapattia sinnikkäästi sitoutuen. Ensiksi nostetaan pää pilviin ja ojennetaan ryhti. Kuva: Viivi Clark