– Villin luonnon ravinto on alkuperäisravintoamme. Yhdistyminen luonnon kanssa on tavallaan kliimaksi elämään, pohtii villiruokalähettiläs, ravintoloitsija ja kirjailija Sami Tallberg. Kuva: Polina Koroleva

Kaksikymmentä vuotta sitten yhtenä toukokuisena päivänä Lontoossa eräs hippi tuli Sami Tallbergin pyörittämään ravintolaan tarjoamaan merikaalia.

– Hetki oli havahduttava, kun tajusin, että merikaali on maailman jaloin vihannes. Tein siitä annoksia ruokalistalle. Ne loppuivat hetkessä, muistelee villiruokalähettiläs, ravintoloitsija ja kirjailija Tallberg.

Seuraavana päivänä hän lähti samaisen hipin luokse keräämään lisää merikaalia.

– Se oli ensimmäinen villikasvien keruuretkeni. Hurmaannuin aromaattisiin ja superherkullisiin villin luonnon antimiin. Samalla oivalsin, että villikasvit, sienet, äyriäiset ja riista ovat minulle raaka-aineista kaikista mielenkiintoisimpia.

– Noihin aikoihin olin ensimmäistä kertaa keittiömestarina. Keittiössä ilmapiiri on hektinen, haastava ja kiireinen. Työ on yhtä aikaa palkitsevaa ja äärimmäisen stressaavaa.

Villikasveja kerätessään Sami tunsi, miten luonnossa käyskentely vaikutti hyvällä tavalla hänen kehoonsa ja mieleensä.

– Antauduin luonnon parantaville voimille. Koin kerran jopa kirjaimellisesti, kuinka kaiken mahdollistavan auringonvalon prisma heijastui virtaavan veden pinnalta suoraan sisimpääni.

– Nykyään elämäntehtäväni ja intohimoni on villiravinto, sen kerääminen ja sen puolesta puhuminen sekä sen saloihin kouluttaminen.

Tavaramerkki vain tuli!

Samin mielestä ruokavalio on jokaisen henkilökohtainen valinta. Sen pohjaksi on kuitenkin syytä selvittää itselleen, mitä haluaa syödä, mikä sopii ja mitä oman terveytensä vuoksi kannattaa syödä.

– Omaksi ruokavaliokseni on valikoitunut monipuolinen ja vähähiilihydraattinen sekaruokavalio, jossa on tarpeeksi proteiineja ja rasvaa sekä ensiluokkaista kuitua. Juuri näitä aineksia rasvaa lukuun ottamatta sisältävät villin luonnon kasvit, marjat ja sienet. Suomessa itselleni osuvaa ravintoa ovat lisäksi luonnonkalat ja riista.

Samin ruokavalio on myös gluteeniton ja maidoton, koska viljat ja maito eivät sovi hänelle.

– Minulle tärkeää, että pystyn tarjoamaan asiakkailleni samaa ruokaa, jota itsekin syön ja toisinpäin. En ole mitenkään laskelmoinut, että teen tästä tavaramerkin.

– Sellainen siitä vain tuli. Kun tekee hyvää, saa siitä itsekin hyvää.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 6/2023!