Menneet vuodet ovat opettaneet paljon huhtikuussa 50 vuotta täyttävää hyvinvoinnin ammattilaista, Anu Kiiveri-Sahilaa. Henkinen hyvinvointi käy käsi kädessä fyysisen hyvinvoinnin ja kauneuden kanssa.

– Jos ei voi henkisesti hyvin, ei voi fyysisestikään hyvin. Tämä pätee myös toisin päin. Esimerkiksi kaunistamalla itseään ulkoisesti ei voi kompensoida pahaa oloa. Sen sijaan hyvä henkinen mielentila loistaa yleensä ulospäin, hän summaa.

Yksi tärkeimmistä Anun oivalluksista on se, että elämä ei ole itsestään selvyys.

– Usein ihmiset ajattelevat heittäytyvänsä elämään täydemmin lähitulevaisuudessa tai vasta eläkeiässä. Voi kuitenkin olla, ettei haaveiden toteuttaminen ole enää mahdollista tuonnempana. Siksi olisi hyvä elää ja toteuttaa unelmiaan nyt.

Mielekäs arki rakentuu Anun mukaan siitä, että tietää kuka on, mitä haluaa, eikä toimi omia arvojaan vastaan.

– Itse haluan säilyttää elämässäni huumorintajun ja tietynlaisen lapsenomaisuuden. Olen joissain asioissa ikuinen lapsi ja pidän uteliaisuuttani yllä. Koitan olla ennakkoluuloton uusien asioiden edessä, enkä kategorisoi mitään toimintaa lasten tai aikuisten puuhaksi. Jos esimerkiksi tulee tilaisuus laskea vesiliukumäkeä tai kokeilla lumilautailua, olen ensimmäisenä jonossa!

Rakkaudesta työhön

Erityisesti työelämässä on Anun mielestä tärkeää, että saa tehdä sitä, mistä pitää.

– Elämä käy raskaaksi, mikäli puurrat pitkään sellaisessa työssä, joka ei lainkaan inspiroi tai jonka arvoja et jaa, Anu pohtii.

Hänelle työssä tärkeintä ei ole raha, vaan rakkaus tekemiseen.

– Rakastan työtäni. Olen aina mennyt sitä kohti, mistä nautin. Voimalauseeni on pitkään ollut: Kun tekee työtä, mistä nauttii, ei työskentele päivääkään.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 1/2023!

kiiveri

– Et koskaan voi tietää, mitä toinen käy läpi, vaikka tämä näyttäisi ulkoisesti hyvinvoivalta. Lähimmäiseltä kannattaakin kysyä: Kuinka voit? Anu Kiiveri-Sahila pohtii.