Unettomuudesta on syntynyt uusi kansantauti, josta kärsivät kaikenikäiset lapsista ikäihmisiin.
– Nuorilla syy löytyy usein elintavoista. Yleisimmät syyt unettomuuteen ovat stressi, työn ja vapaa-ajan sekoittuminen, jatkuva suorittaminen sekä huono palautuminen. Monella on yhteys omaan kehoon hukassa, kertoo uniterapeutti Katía Uusi-kartano.
Hänen mukaansa unettomuuden taustalla on usein hermoston ylivireystila.
– Aivot eivät jaksa kuormitusta ja ärsykkeitä 24/7. Lisäksi liikkumattomuus, istuminen ja somettaminen voivat aiheuttaa univaikeuksia.
Uusikartano on myös sosiaalipsykologi, sarjayrittäjä, LCF Life Coach ja Businesscoach. Hän on kehittänyt Holistic Sleep -univalmennuksen, jolla hän auttaa unettomia suhtautumaan nukkumiseen uudella tavalla ja rauhoittamaan hermostoaan.
Uusikartano tietää, miltä unettomuus tuntuu, ja siitä on hänelle apua myös valmennustyössään.
– Kun oma unettomuuteni puhkesi, olin alle 30-vuotias, ja takana oli avioero.
Uusikartanolla oli myös pieni lapsi. Elämän kriisiytyminen johti siihen, ettei hän enää pystynyt nukahtamaan. Ainoa apu, jota hänelle tarjottiin, olivat unilääkkeet ja lyhyt sairausloma.
– Unilääkkeiden avulla selvisin arjesta, mutta tiedostin, että näin ei voi jatkaa loputtomasti.
Kun Uusikartano oli töissä yliopistossa, hän kehitti rinnalle verkkokauppaliiketoimintaa ja lopulta irtisanoutui päätyöstään. Yksitoista vuotta hän pyöritti verkkokauppaa ja hoiti kolmen lapsen perhearkea.
– Juna meni niin lujaa, etten pysynyt itse mukana. Uupumus oli tehnyt tuloaan monta vuotta, ja reilu 40-vuotiaana seinä tuli vastaan. 18 vuotta unilääkkeet olivat säännöllisessä käytössä, eikä ollut muuta apua. Lopulta tein tietoisen päätöksen ja myin liiketoimintani, jota rakastin yli kaiken.
– Nostin oman hyvinvointini ykköseksi ja olin melkein vuoden tekemättä mitään.
Samalla Uusikartano alkoi vieroittaa itseään unilääkkeistä ja opiskeli life coachiksi.
– Valmentajaopintojen aikana sain ahaa-elämyksen, että coaching-menetelmiä pystyisi käyttämään univalmennuksessa.
– Aloin kehittämään omaa menetelmää ja testaamaan sitä asiakkailla. Unettomuuden hoito on Suomessa yleensä hyvin lääketieteellistä, eikä psyykkistä valmennusta ole riittävästi tarjolla, Uusikartano korostaa.
Nukahtamisen lempeys
Oman unettomuutensa ja siitä toipumisen myötä Uusikartano ymmärsi, miten suuri voima omilla uskomuksilla ja elämänvalinnoilla on uneen.
– Aloin kunnioittaa kehoni viestejä ja opin myös rauhoittamaan itseäni unettomuuden hetkissä. Tein pieniä muutoksia elämäntapoihin ja unirytmiin. Opin suhtautumaan nukkumiseen rennommin, ja vähitellen aloin taas luottamaan kykyyni nukkua.
Uusikartano pohtii, että prosessiin meni lopulta aika kauan, mutta noin vuodessa tapahtui merkittävimmät muutokset, ja hän pääsi eroon unilääkkeistä.
– Puhuin aiemmin, että olin kroonisesti uneton. Nyt olen oppinut hyväksymään, että olen herkkäuninen ja vaihtelevasti nukkuva. Reagoin herkästi stressiin unen kautta, mutta olen tyytyväinen tämänhetkiseen tilanteeseen.
Uusikartano nostaakin lempeyden tärkeäksi tekijäksi unettomuuden hoidossa.
– Unesta puhutaan nykyisin paljon. Sitäkin on alettu suorittaa. Saatetaan huolestua jopa liian herkästi. Kannustan luottamaan enemmän subjektiiviseen olotilaan kuin esimerkiksi mittaaviin rannekkeisiin, vaikka joillekin ne voivat toimia tsemppaajina.