– Paljasjalkakengässä on varvastilaa. Pohja on mahdollisimman huomaamaton ja tasainen, kertoo käsityöyrittäjä Nanna Nikunen. Hän valmistaa käsityönä paljasjalkakenkiä nahkateollisuuden ylijäämänahasta perinteisellä suutarin välineistöllä. Kuva: Hukkasiini

Käsityöyrittäjä Nanna Nikunen tekee paljasjalkakenkiä käsityönä eurooppalaisen nahkateollisuuden ylijäämänahasta, josta pääosa tulee kotimaiselta verhoiluteollisuudelta. Kun isoista vuodista leikataan sohvanpaloja, jää pieniä paloja, jotka muutoin menisivät hukkaan. Niistä syntyy Nannan käsissä Kouvolan Voikkaalla paljasjalkakenkiä – Hukkasiineja®.

– Maailmassa on kenkiä ylin kyllin. En tekisi niitä turhaan lisää, ellen pystyisi valmistamaan kenkiä mahdollisimman vastuullisesti, eettisesti ja ekologisesti hyödyntämällä kiertotalouden materiaalivirtaa.

– Hukkasiinit ovat monen mielestä mokkasiinien kaltaisia, alkukantaisen oloisia kenkiä, jossa ei ole mitään ylimääräistä. Nimi kuvaakin hyvin kenkien alkuperää ja käyttötarkoitusta. Hukkasiini-nimi pääsi viime vuonna finalistien joukkoon Vuoden nimi -kilpailussa, jossa voittajaksi valittiin Käärijä, Nanna kertoo.

Hän kiteyttää paljasjalkakengän hyvät ominaisuudet kolmeen seikkaan, jotka samalla erottavat ne muista kengistä.

– Paljasjalkakengän kärki on leveä ja siinä on riittävästi varvastilaa. Kenkä ei purista varpaita toisiaan vasten, vaan varpaat mahtuvat reilusti kengän sisään. Pohja on mahdollisimman huomaamaton ja tasainen. Siinä ei ole muotoilua, eikä korkoa. Kun maan muodot tuntuvat paremmin ohuen pohjan läpi, jalka toimii kokonaisvaltaisemmin.

– Paljasjalkakenkä näyttää ihmisen jalalta ja on sen muotoinen. Keskivertojalkineen etuosa ei ole jalan muotoinen. Sama koskee urheilulenkkareita, joiden pitäisi olla hyviä kenkiä, mutta niissäkin on joko kapea tai pyöreä kärki. Jalassa isovarpaan pitäisi olla suorassa linjassa. Jalka ennemminkin levenee kuin kapenee eteenpäin. Kenkiä voivat käyttää kaikki, jotka pystyvät liikkumaan sisällä ilman jalkineita.

Nanna kertoo, että hukkasiinien laadukas, pehmeä nahka joustaa ja muotoutuu käytössä jalan muotoihin.

– Varvasosassa ei ole saumoja, jotka voisivat hiertää ihoa esimerkiksi vaivaisenluun kohdalta. Osa asiakkaista käyttää niiden sisällä lisäksi virheasentoja korjaavaa silikonista levittäjää. Nanna suunnittelee itse kaikki mallit ja myös valmistaa kenkäparit alusta loppuun. Hukkasiinien muut materiaalit, kuten liimat, pohjat, nyörit ja lukot, valmistetaan Euroopassa ja osin Suomessa.

– Halusin luoda muuntautuvan jalkinemallin, joka palvelee niin työssä, arjessa kuin juhlassakin ja on helposti huollettavissa. Hukkasiineja on myyty hääkengiksi, reissukengiksi, vapaa-ajan jalkineiksi ja lukuisien eri alojen työkengiksi. Ne ovat saaneet paljon kiitosta ja valloittaneet monen ihmisen kenkähyllyn.

Nannan mukaan esimerkiksi lapsille suositellaan nykyään paljasjalkakenkiä, koska niissä on tilaa varpaille ja tasainen pohja.

Hiertymät jäivät historiaan

Kun Nanna oli lasten syntymän jälkeen useita vuosia perhevapaalla teknisen työn opettajan virasta, hänellä oli aikaa ideoida tulevaisuutta ja haaveilla.

– Minulla on ollut ongelmia jalkojeni kanssa. Raskauksien myötä jalkani vähän kasvoivatkin ja jouduin hankkimaan uusia kenkiä. Hyviä kenkiä etsiessäni löysin paljasjalkakengät.

– Jalkani alkoivat voida paljon paremmin paljasjalkakengissä, kun varpaat eivät enää olleet puristuksissa kapenevakärkisissä kengissä. Hiertymät jäivät historiaan. Lättäjalkavaivakin väistyi pikkuhiljaa, kun jalkojen lihakset vahvistuivat.

– Paljasjalkakengät olivat niin mukavia, että innostuin tekemään niitä itselleni, omille lapsilleni ja kavereilleni. Huomasin, että tässähän voisi olla hyvä liikeidea ja tämä on kivaa.

Nanna on koulutukseltaan tekstiilityön, teknisen työn ja biologian aineenopettaja. Opiskeluaikoinaan hän pyöritti Lettukahvila Kalliolinnaa Savonlinnassa.

– Palo yrittäjyyteen jäi kytemään. Päädyin lopulta luopumaan opettajan virastani ja ryhtymään täyspäiväiseksi kenkätehtailijaksi. Kaikki opintoni yhdessä antoivat minulle valmiuksia jalkinevalmistukseen. Opiskelin lisäksi nahkatöitä ja jalkinevalmistusta itsenäisesti.

– Olin ennen yrityksen perustamista tehnyt tuotekehitystyötä ja testannut malleja pitkään ja kärsivällisesti. Minulla oli testattu ja tuotantoon valmis tuote, kun perustin yritykseni.

Minussa on hiukan sellaista Pelle Pelottoman luonnetta, rakastan luoda ja ratkoa ongelmia.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 4/2024!