Ranskalaisen rannikkomäntymetsän kaarnasta valmistettava Pycnogenol on lukuisten tutkimusten mukaan vahva antioksidantti. Sen hyödyistä ja vaikutuksista erilaisiin terveysongelmiin ja terveyden ylläpitämiseen on tehty jo pitkälti yli 500 julkaistua ja hyväksyttyä tutkimusta.

Ranskalaisen rannikkomännyn kuoresta valmistetaan Pycnogenolia, joka tutkimusten mukaan auttaa mitä erilaisimpiin vaivoihin. Syyskuussa ryhmä suomalaisia toimittajia suuntasi Ranskan lounaisrannikolle, Bordeauxin alueelle tutustumaan Pycnogenol®-metsiin ja -tehtaaseen. Bordeauxissa seurueeseen liittyi myös ruotsalaisia toimittajia.

Ranskan rannikkomäntymetsät ovat Euroopan laajin istutettu metsä, yli kahden miljoonan hehtaarin alue, joka on alun perin istutettu 1800-luvulla maan eroosion estämiseksi. Pycnogenol®-tehdas sijaitsee sisämaassa, noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä Bordeauxista.

Syyskuu on Ranskassa vielä lämmin, yli 20 astetta, mutta sää ei suosi toimittajien vierailua. Aamuinen ajomatka tehtaalle taittuu sankan sumun keskellä. Tien varsia reunustavat laajat metsäalueet. Paikoin kasvillisuuden alta pilkistää puhdasta dyynihiekkaa. Tien varsilla vaihtelevat suuret puut sekä taimikot. Osa suurimmista puista on tuulen vaikutuksesta taipuneita.

Erikoisen rannikkomäntymetsistä tekee suomalaiseenkin silmään se, että puut kasvavat suorissa riveissä. Suurin osa alueesta on Ranskan valtion omistuksessa. Yritykset saavat käyttää alueita sopimuksen mukaan.

Pycnogenolin valmistusta varten puut kaadetaan 45-70-vuotiaina. Jokaisen kaadetun puun tilalle istutetaan 3-5 tainta. Metsästä tekee ainutlaatuisen myös se, ettei alueella ole ikinä käytetty lannoitteita eikä torjunta-aineita, mikä takaa myös Pycnogenolin puhtauden.

Moottoritiet vaihtuvat vähitellen pienempiin teihin. Asutusta näkyy harvakseltaan. Matkan varrella on muutama saha. Viimein kiemuraisten teiden jälkeen, metsän ylhäisestä yksinäisyydestä löytyy Pycnogenol®-tehdas lukuisine rakennuksineen. Toimittajia vastassa on perheomistuksessa edelleen olevan tehtaan omistaja Philippe Coutiere.

Nopea valmistusprosessi

Kierros tehtaalla alkaa turvaliivien ja sähköä eristävien turvakenkien pukemisella. Ensin tutustumme ulkotiloissa tapahtuvaan kuoren murskaamiseen.

Pycnogenolin valmistuksessa nopeus on tärkeää laadun ja puhtauden varmistamiseksi.

Philippe Coutiere kertoo, että puu on tehtaalla ja kuorittuna vuorokauden sisällä kaatamisesta. Nopeuden ansiosta vältytään homeiden kasvulta. Kaarna murskataan noin yhden millimetrin kokoiseksi jauheeksi, jota uutetaan neljästä kuuteen tuntiin. Uutosta jäävä jau

he myydään maanparannuspelletteinä puutarhoihin.

Pääsemme tutustumaan uutoshalleihin, joissa kaikki on automatisoitu. Kuljemme suljetussa käytävässä kahden uuttohuoneen välissä. Etanolin haju kirvelee silmissä ja hengitysteissä. Valokuvaaminen on kielletty, sillä uuttotiloissa on oltava erityisen tarkkana turvallisuuden kanssa tulipaloriskin vuoksi.

Näemme myös tehtaan omat laboratoriot, joissa tehdään tutkimusta, kehitetään uusia tuotteita ja tarkkaillaan laatua. Jokaisesta valmistuvasta erästä säilytetään näyte viiden vuoden ajan.

Pycnogenol®-tehdas on tärkeä työllistäjä. Työntekijöitä on 210. Tehdas toimii ympäri vuorokauden ja ympäri vuoden.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 10/2023!