– Musiikin välittäminen kuulijoille tuntuu minusta eräänlaiselta ”hoitotyöltä”, Saija Aartela eli Sani pohdiskelee. Kuva: Mira Manninen ja Jouni Harala

Mä oon saanut kokea miltä tuntuu maailma, se on ollut vaikeaa ja upeaa. Iho täynnä polkuja, hiuksissa jo harmaata, silti näen itseni kauniina, silti näen itseni kauniina….

Näin laulaa lokakuun puolivälissä ilmestyneellä uudella Kaunis-sinkullaan laulaja, sanoittaja, säveltäjä ja näyttelijä Saija Aartela. Laulajana Sani tuli koko kansan tuntemaksi Aikakone-yhtyeen solistina. Hän tekee edelleen paljon töitä musiikin saralla ja myös keikkailee Aikakoneen kanssa.

– Enemmänkin tekisin, jos olisi aikaa ja mahdollisuuksia. Koen kuitenkin saaneeni kaiken sen, mitä Suomessa voi musiikillisesti saada. Olen kiitollinen siitä, mitä olen saanut kokea ja kohdata. Unelmia pitää toki aina olla, eivätkä ne lopu, hän summaa.

Tällä hetkellä Sani on Aikakoneen 30-vuotisjuhlakiertueella, joka kestää vuoden loppuun asti. Aikakoneen kokoonpanoon kuuluu nykyään Sanin lisäksi Alex (Alex Ojasti) ja Maki (Marko Kolehmainen). Keikoilla nähdään myös vierailijoita.

Aikakoneen lisäksi Sanilla on oma bändi, jonka puitteissa hän esittää omaa musiikkiaan.

– Neljännen soololevyni työstäminen on käynnissä, ja sinkku Kaunis tuli hetki sitten ulos, hän kertoo.

Sani on asunut viimeisen vuosikymmenen ajan Tampereella. Työ vie häntä kuitenkin ympäri Suomea. Aikaa kuluu studiolla Keski-Suomessa, ’luomisen kehdossa’ Vihdissä läntisellä Uudellamaalla ja biisintekoleirillä Vuokatissa.

Sanilla on työtehtäviä myös TV-kameroiden edessä. Vain elämää -sarjassa hänet nähtiin vuonna 2018.

– Menneenä kesänä kuvattiin C Moren Rantabaari-sarjan uutta kautta 60 jakson verran. Työpäivät kestivät yli kaksitoista tuntia. Lisäksi viikonloppuisin teimme Aikakoneen kanssa festarikeikkoja. Vapaapäiviä ei ollut. Rakastan kuitenkin työtäni, mikä innostaa jaksamaan, hän korostaa.

Musiikkia koko elämä

Saija Aartela esiintyi ensimmäistä kertaa Hämeenlinnan raatihuoneella 6-vuotiaana. Hän muistaa yllään olleen nätti, sininen mekko ja kädessään kukkakimppu. Hän lauloi tuttua suomalaista laulua. Yleisö tykkäsi esityksestä ja taputti käsiään.

– Muistan tampanneeni jalkojani jo 3-vuotiaana musiikin tahdissa. Vanhempani näkivät minusta jo varhain, että musiikki on minun juttuni. Onneksi he kannustivat siihen.

Peruskoulussa Sani päätyi musiikkiluokalle, joka oli hyvin yhteisöllinen ja opettajakin Sanin mielestä erinomainen. Luokka kulki musiikkileireillä ympäri Suomea. Lukion jälkeen Sani opiskeli tekstiiliartesaaniksi Hämeenlinnassa Wetterhoffin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa. Seuraavaksi vuorossa oli Oriveden opiston musiikkilinja, jossa hän opiskeli klassista laulua ja pianonsoittoa. Vähän aikaa hän lauloi myös Savonlinnan Oopperajuhlien kuorossa.

– Aikakone vei minut Helsinkiin, ja musiikki jäi elämääni pysyvästi. Aikakone piti muutaman vuoden breikin, ja sinä aikana aloitin oman soolourani 2000-luvun alkupuolella.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 9/2023!