Hedelmällisyysvalmennuksessa Alessandra Sarelin käyttää Kela Smithin kehittämää Hormone Puzzle -ohjelmaa. – Valmennukseeni kuuluu kuuluu kymmenen etätapaamista sekä kirjallista materiaalia, reseptejä, harjoituksia ja meditaatiota. Kuva: Kristiina Välimäki

Synnyttäjien keski-ikä on Suomessa yli 31 vuotta. Senkin jälkeen, vielä 40 ikävuoden tienoilla, on mahdollista tulla raskaaksi. 40-44-vuotiaiden raskauksista kuitenkin noin 40 prosenttia päätyy keskenmenoon.

Hedelmällisyys- ja hormonivalmentaja Alessandra Sarelin saa usein hedelmällisyysvalmennukseen 40 ikävuoden tienoilla olevan naisen, joka haluaisi vielä lapsen.

– Usein nainen voi olla jo melko epätoivoisessa tilanteessa. Hän on ehkä kokeillut hedelmällisyyshoitoja tai hänellä on ongelmia ovulaation kanssa. Monelle lääkäritkään eivät ole antaneet toivoa raskaudesta. Itse olen toiveikas 40-vuotiaan raskauden suhteen, mikäli hän on sitoutunut prosessiin, Sarelin toteaa.

Raskaaksi tuleminen on mahdollista ovulaation aikaan. Sarelin kertoo, että yhdyntöjen tulisi tapahtua 5-1 päivää ennen ovulaatiota.

– Siittiösoluilla kestää jonkin aikaa uida munajohtimiin. Moni odottaa positiivista ovulaatiotestiä, mutta silloin saattaa olla jo liian myöhäistä. Kun ovulaation aika on saatu kartoitettua, ollaan jo pitkällä. Ovulaatio tarkoittaa munasolun irtoamista munasarjasta munarakkulan puhjetessa.

– Ovulaatiovaiheessa nainen voi tulla raskaaksi, mutta nelikymppiselle riskinä on keskenmeno. Suurin osa alkuraskauden keskenmenoista johtuu kromosomien poikkeavaisuuksista.

Usein naiset syyttävät keskenmenosta itseään.

– Moni nainen pohtii, mitä hän on tehnyt väärin, onko hän juonut liikaa kahvia tai käyttänyt vääriä ravintolisiä. Tällaiset asiat voidaan kuitenkin unohtaa, sillä suurin osa keskenmenoista johtuu kromosomimuutoksista.

Hedelmällisyysvalmentajakaan ei voi taata asiakkaalleen raskautta.

– Valmennuksen avulla kuitenkin tiedät, että olet tehnyt kaikkesi hedelmällisyytesi kasvattamiseksi. Olet optimoinut mahdollisuutesi, toteaa Sarelin.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 3/2024!