Laadukas ruoka ja maltillisesti valitut ravintolisät auttavat jaksamaan.
Vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet sekä rasvahapot muodostavat jokapäiväisen ravintomme perustan. Juuri nyt elämme pimeintä aikaa, jolloin etenkin D-vitamiinin tarve korostuu.
’’Saamme liian vähän D-vitamiinia ruoastakin, tosin joihinkin ruoka-aineisiin, kuten maitotuotteisiin, sitä lisätään. D-vitamiinin puute yhdistetään luunmurtumiin, infektioihin ja kognitiivisten toimintojen heikkenemisen riskiin, summaa diplomi ravintoterapeutti Anu Bouquet Elämän Eliksiiristä Nummelasta.
Hän on myös sensomotorinen valmentaja ja ottaa asiakkaita vastaan lisäksi Helsingissä Astris-lääkärikeskuksessa.
Vitamiineista rasvaliukoinen A-vitamiini pitää yllä silmien terveyttä. E-vitamiini suojaa soluja. B- ja C-vitamiinit ovat päivittäin tarvittavia, vesiliukoisia vitamiineja.
’’C-vitamiinin tarve korostuu erityisesti heillä, jotka syövät niukasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä. C-vitamiini on antioksidantti, ja sen puute yhdistetään heikentyneeseen vastustuskykyyn ja lisääntyneeseen infektioriskiin. B-ryhmän vitamiinit ovat tärkeitä muun muassa energia-aineenvaihdunnalle.’’
Vitamiinien lisäksi jokaisella hivenja kivennäisaineella on korvaamaton tehtävä elimistössä. Kalsiumia tarvitaan erityisesti luustossa. Sitä saadaan esimerkiksi pikkukaloista ja niiden ruodoista, seesaminsiemenistä, tahinista, merilevästä, vihreälehtisistä vihanneksista ja hapanmaitotuotteista.
’’Kalsiumin puute lisää osteoporoosin ja luunmurtumien riskiä. Luuston terveyden kohdalla on huomioitava myös D- ja K2-vitamiinin, piin, boorin ja sinkin saanti’’, lisää Bouquet.
Hän muistuttaa, että rauta on tärkeä erityisesti murrosiässä ja hedelmällisessä iässä oleville naisille. Runsaat kuukautiset verottavat rautavarastoja. Jodi ja seleeni ovat tärkeitä kilpirauhaselle.
’’Seleeniä on hyvin vähän Suomen maaperässä. Sen puute saattaa johtaa heikentyneeseen vastustuskykyyn.’’
Riittävätkö ruosta saadut ravintoaineet vai tarvitsemmeko ravintolisiä?
’’Jollei ruokavalio ole todella monipuolinen ja värikäs, ainakin hyvälaatuisen monivitamiinin käyttö on perusteltua’’, vastaa Anu Bouquet.
Hän ei kuitenkaan kehota syömään ravintolisiä turhaan.
’’Esimerkiksi A- ja D-vitamiinia, rautaa, kalsiumia ja sinkkiä ei tulisi saada liian suuria määriä. Liian suuri määrä rautaa voi aiheuttaa ummetusta ja ruokkia suoliston epätasapainossa olevaa bakteerikantaa ja siten aiheuttaa vatsavaivoja.’’
Ravintoaineiden puutoksia on hyvä välillä testata. Erilaiset oireet, vaikkapa väsymys, voivat johtua useista eri syistä, ja niiden perusteella ei voi aina suoraan päätellä, mistä ravintoaineista on pula.
’’Etenkin suurempien, terapeuttisten ravintolisäannosten otto tulisi perustua mittauksiin’’, Bouquet korostaa.
Myös lääkkeiden ja ravintolisien sopivuus kannattaa selvittää. Bouquet kertoo, että esimerkiksi E-vitamiini ja kalaöljyvalmiste voivat vaikuttaa verenohennuslääkkeiden tehoon.
Käsittelyt niukentavat
Toisaalta tiedetään, että maaperän mineraalitasot ovat vuosikymmenten mittaan heikentyneet, kalojen ja kasvien ravintoarvot vähentyneet.
’’Intensiivinen maatalous on muun muassa vähentänyt typen, fosforin ja kaliumin pitoisuutta maaperässä. Vihannesten, hedelmien ja viljojen mineraali- ja vitamiinipitoisuudet ovat laskeneet viimeisten 50-70 vuoden aikana. Kalojen ravintoarvojen heikentymiseen puolestaan vaikuttavat ylikalastus, vesistöjen lämpeneminen ja saastuminen. Toisin sanoen, emme saa ruoastamme enää niin paljon ravintoaineita kuin ennen’’, summaa ravintoterapeutti Anu Bouquet
Myös ruoan käsittely vähentää ravintoarvoja.
’’Hyvä esimerkki tästä on täysjyvävilja, jossa on mukana jyvän kuori ja alkio eli kuitu, vitamiinit ja mineraalit. Valkoisessa viljassa on puolestaan noin 80% vähemmän kuitua, vitamiineja ja mineraaleja. Valkojauhoista on hävinnyt esimerkiksi E-vitamiini kokonaan, ja B-ryhmän vitamiinit ovat vähentyneet 60-80%.’’
Anu Bouquet muistuttaa, että esimerkiksi suolistosairauksen vuoksi ravintoaineiden imeytyminen heikkenee. Tällöin hyvin imeytyvän vitamiini-hivenainevalmisteen käyttö on perusteltua.
’’Imeytymishäiriöistä kärsivä saa eniten hyötyä mikroimeytyvistä, liposomaalisista ravintolisistä tai uutteista. Oleellisinta olisi tutkia ja korjata imeytymishäiriöiden syy.’’


