Voikukan nuput sopivat käytettäväksi esimerkiksi pakastettuna tai ryöpättynä. Kuva: Toini Kumpulainen

Luonnosta alkaa nousta villiyrttejä jo maaliskuussa Etelä-Suomen lämpimillä, eteläisillä rinteillä. Luonnon ilmaiset antimet tarjoavat ruokavalioon uusia makuja, aromeja sekä lisäaineetonta, puhdasta ja ravintorikasta vaihtelua.

– Kun on talven syönyt samoja makuja, on ihanaa, kun villiyrtit nousevat maasta. Niistä saa sekä vitamiinirikasta salaattiainesta että monenlaista vaihtelua ruokapöytään, iloitsee villiyrttikouluttaja Toini Kumpulainen.

Ravintoaineksiltaan parhaiksi villiyrteiksi hän nostaa nokkosen ja voikukan. Niissä on runsaasti esimerkiksi karoteenia, B-, C– ja D-vitamiinia sekä kaliumia ja kalsiumia.

– Nokkosessa ja voikukassa on myös huomattavasti enemmän rautaa kuin pinaatissa. Nokkonen sopii erityisesti, jos kärsii anemiasta, Kumpulainen toteaa.

Hän kiittelee, että villiyrtit sopivat monenlaiseen käyttöön. Siankärsämöä voi käyttää pippurin tavoin, ja suolaheinä tuo ruokiin makua. Ainutlaatuisia jälkiruokia saa esimerkiksi männynkerkistä, koivunlehdistä, käenkaalista ja pihlajansilmuista sekä nokkosista sipseinä.

– Mesiangervoa voi käyttää hauteissa ja jalkakylvyissä, jos on kipuja. Mesiangervon kukka on oivallinen mauste kuivakakuissa, pikkuleivissä ja pannacotassa. Männynkerkkä sopii haihtuvien öljyjensä ansiosta flunssaisena höyryhengitettäväksi. Myös kuusenkerkkä ja siitä tehty siirappi sopivan flunssan hoitoon, Kumpulainen luettelee.

Villiyrttien käytössä hän muistuttaa huomioimaan mahdolliset allergiat. Mesiangervo ei sovi aspiriiniallergisille, siankärsämön runsaasta käytöstä voi tulla huimausta ja päänsärkyä ja myös muista kasveista voi tulla allergiaoireita.

– Kannattaa tarkistaa mahdolliset allergeenit ennen käyttöä, jos arvelee olevansa allerginen jollekin kasville.

Kukkia koristeeksi

Luonnosta löytyy myös upeita luonnonkukkia koristeiksi esimerkiksi voileipäkakkujen ja täytekakkujen päälle. Sopivia ovat muun muassa mesimarja, ahomansikka, luonnonorvokit, horsmankukat ja päivänkakkarat.

– Myös pieni poimulehti on kaunis koristeena. Hyvää simaa puolestaan saa pihlajankukista, horsmankukista ja syreenistä. Ruusun terälehti soveltuu smoothien sekaan maustamattoman jogurtin ja marjojen kanssa, samoin käenkaali, Kumpulainen vinkkaa.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 2/2023!