Jomon-Shindo -kehotyöskentelymenetelmään kuuluvat rentouttavat venytykset ja hoidot.
– Jomon-Shindo vaikuttaa kokonaisvaltaisesti ja tasapainottavasti kehoon ja mieleen. Hengityksellä tehostetut venytykset tuntuvat lihaskalvoketuissa, etenkin niissä kohdissa, joissa on kireyttä tai tukkoisuutta, kiteyttää Riitta Mursula-Innanen Suomen Kuratomi Jomon Shindo ry:stä. Hän on yksi viidestä yhdistyksen kouluttajasta.
Shindon lähtökohtana on kuusi perusvenytystä sekä niitä tehostavat variaatiot, jotka opettavat kuuntelemaan omaa kehoa. Kiertotaivutusvenyttely Jomon on puolestaan jatkumoa Shindo-tekniikoille. Se auttaa hoitamaan erityisesti niveliä ja sisäelimiä kehon kiertoliikkeiden ja rentoutuksen avulla.
Mursula-Innasen mukaan jokaiseen Shindon kuuteen perusvenytykseen liittyy oleellisesti hengitys, lihasten vapauttaminen ja painovoiman aistiminen.
– Ykkösvenytyksellä avataan meridiaanipari, joka kohdentuu keuhkoihin ja paksusuoleen. Toinen venytys aktivoi maksan ja sapen meridiaania. Kolmas elinpari on munuaiset-virtsarakko ja neljäs sydän-ohutsuoli. Viides meridiaani liittyy kolmoislämmittäjään eli nestekiertoon sekä sydämen toiminnan organisointiin. Kuudes meridiaanipari on maha-perna, joka hoitaa immuunipuolustusta ja vatsalaukkua, hän listaa.
Siinä missä Shindossa hyödynnetään kuutta venytystä, Jomonissa on pari sataa liikettä, esimerkiksi pienillä jalan siirroilla saadaan vaikutusta eri kehon osiin. Venyttelyä ei tehdä vain eteen ja taakse, vaan kierrossa sivuille. Mursula-Innasen mielestä Jomon-Shindossa on vahvasti läsnä mindfulnessin sävyjä.
– Hengitys ja irti päästäminen ovat tärkeitä rentoutumisessa ja meridiaanivenytyksissä, kuten mindfulnessakin. Moni on sanonutkin, että on helpompi olla läsnä tässä hetkessä, kun tekee samalla jotakin kehollista.
Hermoston kautta
Jomon-Shindossa ei venytellä lihasta tavanomaisella tavalla, vaan venytyksillä avataan meridiaaneja eli energiakanavia. Jomon-Shindon vaikutukset syntyvät hermoston kautta.
– Meridiaanit heijastuvat koko kehoon. Meridiaanit vaikuttavat sisäelinten toimintoihin ja siihen, mitä käskyjä aivoihin kulkeutuu ja mitä käskyjä aivoista lähtee.
Jomon-Shindo venytykset aktivoivat parasympaattista hermostoa, jonka avulla on mahdollista rauhoittua. Mursula-Innanen huomauttaa, että venytykset kohdistuvat vagushermonkin toimintaan.
– Jomon-Shindoon kuuluu myös kevyt ’rapsuttelu’. Rapsuttelemalla vagushermon kulkureittejä ihon pinnalta voidaan vaikuttaa esimerkiksi vatsan toimintaan sitä aktivoimalla. Näin saadaan mahdollisesti suoli toimimaan paremmin, hän toteaa.
Jomon-Shindo venyttelyllä on vaikutuksia myös mieleen. Mielen rentoutuessa vatsankin stressitila voi helpottaa.
– Olen itsekin muutamalla venytysja hengitysharjoituksella päässyt mielen jumeista eteenpäin, Mursula-Innanen kertoo.