Abhyangahieronta sopii kaikille, niin nuorille, ikääntyneille kuin myös raskaa-na oleville. Monet stressaantuneet ihmiset tulevat hoitolaamme säännöllisesti kokovartalokäsittelyyn.

Meillä käy esimerkiksi rentoutusta tarvitsevia opiskelijoita ja niskahartiakipuja potevia toimistotyöntekijöitä, summaa ayrvedaterapeutti Terry Thomas Luontaishoitola Saraswatista Helsingin Ruoholahdesta.

37-vuotias Thomas on asunut Suomessa vuodesta 2008. Puolisonsa Marjo Kettusen kanssa he perustivat Luontaishoitola Saraswatin vuonna 2009. Kettunen ja Thomas tapasivat Intian Keralassa. Nykyisin he asuvat Järvenpäässä.

Intian Keralasta kotoisin oleva Thomas on opiskellut monipuolisesti ayurvedahoitoja eri opettajien johdolla. Lisäksi hän on lapsuudestaan lähtien saanut opetusta äitinsä perheenjäseniltä ayurvedisista hoidoista ja lääkekasveista.

– Olen perheessämme ayurvedaterapeutti jo kolmannessa sukupolvessa. Suomessa olen hankkinut myös ammattilentolupakirjan ja toimin lento-opettajana.

Saraswatissa Thomas tekee useita ayurvedahoitoja ja konsultaatioita sekä pitää luentoja. Erityisen suosittuja ovat ayurvedinen marmahieronta, ayurvedinen urheiluhieronta sekä intialaiset päähieronnat. Myös ayurvedinen shirodhara on Thomasin erikoisalaa.

Ayurveda on 5000 vuotta vanha hoitoperinne, jossa korostetaan tasapainoa ja rentoutumisen merkitystä.

– Stressi lamauttaa ihmisen toiminta-kykyä. Stressi heikentää myös immuunijärjestelmän toimintaa. Stressaantuneen ihmisen hengitys muuttuu pinnalliseksi, mikä edelleen vaikuttaa ihmisen suorituskykyä huonontavasti. Selkeän, rentoutuneen mielen avulla myös keho toimii parhaiten, Thomas sanoo ja suosittelee abhyangahierontaa erityisesti stressin hoitoon.

Abhyanga viittaa sanana öljyhierontaan. Öljyt ovatkin keskeinen osa käsittelyä. Ne valitaan kehotyypin mukaan. Perusöljynä käytetään seesamiöljyä.

– Ayurvedan mukaisille vata-, pitta- ja kapha-kehotyypeille on omat öljynsä. Öljyjä on hyvin monia, ja usein niitä yhdistellään asiakkaan tarpeen mukaan. Abhyangahieronnassa öljyt yleensä lämmitetään ennen keholle levittämistä, selvittää Thomas.

Hieronnassa voidaan käyttää esimerkiksi ashwagandha-, mahanarayan-, bhringaraj-, brahmi- ja neem-öljyä.

– Jokaisella ihmisellä on oma iho- ja kehotyyppinsä. Iho voi olla rasvainen, kuiva, kuuma tai viileä. Jos henkilöllä on taipumus kuumuuteen, öljy valitaan viilentävän ominaisuuden perusteella. Jos hän tarvitsee lämpöä, öljyseokseen valitaan lämpöä tuottavia öljyjä, kuten rosmariinia tai arnikkia.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 8/2023!

LT3

– Abhyangahieronta pehmentää ja elastisoi kehoa, Sandra Santhosh kertoo. Kuva: Luontaishoitola Saraswati