Markus Hopia innostui villiyrttien ja riistan käytöstä ruoanlaitossa ollessaan töissä Oulan ravintolassa Oulussa. Myöhemmin hän on saanut syventää oppejaan villiyrtteihin perehtyneen keittiömestari Sami Tallbergin kanssa. Kuva: Anna-Katri Hänninen

Ravintola-annoksista on aivan erilaista kertoa asiakkaille, kun osa aineksista on kerätty ravintolan pihapiiristä.

– Monet ovat ihmeissään, että ihan todellako annoksissa on itse kerättyjä villiyrttejä, Markus Hopia, 25, hymyilee.

Hän on toiminut viime vuodet Hotelli Punkaharjussa kokkina, vuoropäällikkönä ja Saimi Hoyerin assistenttina. Raaka-aineina Hopia hyödyntää mahdollisimman paljon villiyrttejä sekä lähiseutujen kalaa, riistaa ja sieniä.

– Olen käynyt muun muassa Juha ”norppa” Taskisen kanssa norppaturvallisilla rysillä, Hopia paljastaa.

Hänelle on tärkeää hyödyntää annoksissa aineksia, jotka tulevat luonnosta, eivätkä välttämättä ole maataloustuotteita.

– Väitän, että sen maistaa.

Kodin perintöjä

Markus Hopian lapsuudenkodissa ruoka nivoutui juhliin, ja eri juhlapyhinä valmistettiin tiettyjä ruokia yhdessä.

– Mahlaa ja kuusenkerkkää kerättiin. Samoin into marjastukseen on tullut perheeltäni. Keräsimme marjoja, lähinnä puolukkaa, mustikkaa, variksenmarjaa ja suomuurainta koko perheen voimin. Suomuurain onkin yksi lempimarjoistani, vaikka sen kerääminen on itselleni haastavaa värisokeuden takia, Hopia kertoo.

Kokiksi kouluttautunut Hopia oli jo tympääntynyt alaan, kun ravintoloissa lähinnä lämmitettiin valmisruokia.

– Ajattelin, että tätäkö tämä on. Sitten menin Oulussa harjoitteluun Oulan ravintolaan. Siellä pääsin valmistamaan mentorini Satu Tiluksen opissa ruokaa villiyrteistä ja riistasta, kuten riekosta. Silloin syntyi vahva innostus ruoanlaittoon.

Hopia kertoo, että Oulan aikoina hänellä syntyi myös erityinen kiinnostus ruoanlaittoon ilman maataloustuotteita. Se into kantaa edelleen. Hopia alkoi lukea villiyrteistä sekä itse kerätä, kuivata ja hyödyntää niitä.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 5/2023!