Seinäjoogassa käytetään apuna yhtä tai kahta vyötä. Niitä kiinnitetään viiteen eri tasoon.

Seinäjoogaohjaaja Sari Heikkinen kuvaa, että samat tutut jooga-asanat tuntuvat ja painottuvat eri tavalla, kun seinää käytetään apuna ja tukena.

– Erityisesti, jos on selän tai tasapainon kanssa ongelmia, seinä on hyvä apuväline. Silloin tunti ei mene sähläämiseen, kun ei tarvitse keskittyä vain tasapainoon.

Heikkinen on nähnyt, miten lamppu välähtää asiakkaalla nopeammin oikeiden linjausten kanssa, kun seinä on tukena.

– Seinän kanssa pääsee heti hakemaan tuntuman.

Heikkinen on ohjannut seinäjoogaa seitsemän vuotta Yoga Nordicilla pääkaupunkiseudulla. Vuonna 2014 joogaohjaajaksi valmistunut Heikkinen opiskeli seinäjoogaa jatkokoulutuksessa Espanjassa. Hän ohjaa myös ilmajoogaa.

Tilaa nikamaväleihin

Seinäjoogassa käytetään apuna vöitä, yhtä tai kahta, ja niitä kiinnitetään viiteen eri tasoon. Vöiden avulla voidaan tehdä hyvin erityyppisiä, turvallisia, tuettuja asentoja.

Heikkisen mielestä seinäjooga avaa ihanasti selkää. Tunneilla tehdään erilaisia riipuntoja, joita ei Heikkisen mukaan tarvitse pelätä.

– Monet eivät tykkää olla pää alaspäin, mutta usein se on korvien välistä kiinni.

Silloin Heikkinen tarjoaa tarvittaessa vaihtoehtoja. Hän kuitenkin korostaa, että riipunnat rakennetaan rauhallisesti, eikä niissä tarvitse pelätä.

– Seinä ei heilu, kun taas ilmajoogassa liina liikkuu. Aina aloitetaan pehmeistä riipunnoista.

Heikkinen kannustaa, että pää alaspäin riippuessa tulee tilaa selkärangalle ja nikamaväleille, kun selän lihakset rentoutuvat. Silloin nestemäinen geelityynykin saa tilaa.

– Kun selän lihakset rentoutuvat fasettinivelten ympäriltä, niistä vapautuu paine ja saattaa kuulua ääniä. Kannattaa suoda keholle tämä mahdollisuus.

Heikkinen teettää aina tuntien lopussa kaularangan avauksen.

Sitä hän kuvaa kuumaksi tulvahdukseksi, joka on hyvin konkreettinen osoitus kehon aukeamisen aikaansaamasta nestekierrosta.

Heikkinen kuvaa, että riipunnoissa tapahtuva verenpaineen vaihtelu tekee niin ikään hyvää, vaikka se voi aluksi tuntua oudolta.

– Vakiokävijöillä viiden minuutin riipunta ei välttämättä tunnu missään. Alussa voi kuitenkin olla hyvä aloittaa parista minuutista.

– Itse saatan jopa nukahtaa riipuntaan, koska siinä rentoutuu niin hyvin, hän naurahtaa.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 1/2024!