Toimistotöissä koko työuransa toiminut Minna Aapio päätti kymmenisen vuotta sitten, 46-vuotiaana vaihtaa alaa, ja perusti nykyisin Helsingin Kruununhaassa toimivan luontaishoitolan.

Yksitoista vuotta hermoratahierontaa asiakkailleen tehnyt helsinkiläinen Minna Aapio, 57, oli viitisentoista vuotta sitten omissa selkävaivoissaan epäileväinen hermoratahieronnan hyödystä, ja peruikin varaamansa ensimmäisen ajan. Selkä oireili monin tavoin: välilevyn pullistumina ja kulumina. Lisäksi oli kovaa hermosärkyä. Minnan selkä oli leikattu, kun hän oli 32-vuotias. Vuonna 2007 se alkoi vaivata uudelleen. Hän kuitenkin kokeili hermoratahierontaa, ja innostui sen tehosta niin kovasti, että päätti kouluttautua Helsingin Hermoratahierojaopistossa Niina Jäntin ohjauksessa hermoratahierojaksi. Minna on suorittanut sekä 13 kuukauden perusopinnot että 18 kuukauden hermoratahieronnan mestariopinnot. Hän on kouluttautunut hermoratahierojan lisäksi muun muassa jäsenkorjaajaksi ja kliiniseksi hypnoterapeutiksi sekä ravintovalmennukseen.

– Olen aikamoinen takinkääntäjä! Aikaisemmin suhtauduin kaikkiin luontaisiin itsehoitomuotoihin, niin hoitoihin kuin ruokavalion täydentämiseen hyvin epäilevästi; oikeastaan koko luontaisen itsehoidon maailmaa ei minun maailmakuvassani ollut lainkaan. Nyt tiedän koulutusteni kautta, omassa itsessäni ja asiakkaideni kautta, millaisia monipuolisia mahdollisuuksia luontainen lääketiede ihmiselle tarjoaa.

Keiteleellä Pohjois-Savossa syntynyt Minna on asunut yli 35 vuotta Helsingissä. Hänellä on kaksi aikuista tytärtä. Toisen kerran Minna avioitui seitsemän vuotta sitten.

Hänen miehellään on kaksi aikuista poikaa, joista vanhimman perheeseen syntyi marraskuun alussa vauva, ensimmäinen lapsenlapsi.

– Olen nyt ”epävirallisesti” mummo!

Pariskunnan koira liikuttaa Minnaa aamuin illoin.

– Asfaltilla juoksemisesta selkäni ei tykkää. Olen aina tykännyt liikkua luonnossa, ja löysinkin polkujuoksuharrastuksen, jossa samalla sujuu hienosti koiran lenkittäminen.

Minna on ihastunut taijin harkitun hitaisiin, pehmeisiin liikkeisiin sekä kehon että mielen kuntouttajana. Tänä syksynä hän palasi takaisin myös salitreenien pariin.

– Omasta lihaskunnosta on hyvä pitää huolta, hän korostaa.

– Hermoratahieronnassani käyvien, säännöllisesti joogaa harrastavien asiakkaideni kohdalla olen konkreettisesti huomannut, miten tehokas tapa jooga on ylläpitää kehon liikkuvuutta, energisyyttä, imunestekiertoa sekä myös mielen avaruutta, Minna pohtii.

Hoitokarttojen mukaisesti

Hermoratahierontaa Minna kuvaa asiakkaan ja hoitajan väliseksi herkkäaistiseksi vuorovaikutukseksi. Hermoratahieronta tehdään hoitokarttojen mukaisesti. Peruskierroksen lisäksi jokaiselle asiakkaalle valitaan hänen tarpeeseensa sopivat hoitokartat, joiden mukaan käsittely tehdään. Oireileeko esimerkiksi selkä, onko ruoansulatusongelmia tai päänsärkyjä, tarvitsevatko maksa tai munuaiset puhdistusta tai tukea.

Hermoratahieronnassa kehoa hoidetaan sormenpäillä päästä varpaisiin käyttäen painavaa ja pyörittävää otetta – kuin tehtäisiin akupunktiota ilman neuloja. Hoito-ote on lempeä, mutta napakka.

– Kivulias, kova käsittely ei hoida, vaan se, että oikeanlaisella hierontaotteella käsitellään oikeat paikat oikeassa, peruskierroksen ja hoitokarttojen mukaisessa järjestyksessä, Minna painottaa.

Pari tuntia kestävä hoito rentouttaa syvästi. Hoitopedille suloisesti nukahti!

Hermoratahieronta sopii Minnan mukaan pääsääntöisesti kaikille ja kaikenikäisille.

– Poikkeuksena ovat raskaana olevat, hiljattain leikkauksessa olleet ja elinsiirron saaneet henkilöt sekä syöpää sairastavat ihmiset. Syöpäsairauden saattohoitovaiheessa hermoratahierontaa voi kuitenkin tehdä asiakkaan ja lääkärin luvalla. Mikäli asiakkaalla on sydämentahdistin, niin kehotan häntä pyytämään lääkäriltä luvan hermoratahierontaan.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 10/2023!