Pohjanmaalla, Teuvan kunnassa kasvanut Karisma Coaching -esiintymiskouluttaja ja näyttelijä-muusikko Johanna Koivu, 49, muistaa, kuinka lapsena matkasi bussilla mummulaan Kauhajoelle.

– Kävin siellä aina tietyssä liikkeessä, ja kerran ostin 50 markkaa maksaneen kasvovoiteen. Käytin siihen kaikki rahani. Ihmettelen, että se edes myytiin minulle. En muista, minkä ikäinen olin, mutta en kovin vanha!

Hän käytti voidetta innokkaasti, vaikka muistelee sen olleen jonkinlainen ryppyvoide. Mummukin oli ostoksesta ihmeissään.

– Jo lapsena ja nuorena minulla oli sisäsyntyinen kiinnostus terveysaiheisiin.

Koivu muutti vuonna 1996 opiskelemaan Lontooseen ja kuvailee olleensa siellä kuin lapsi karkkikaupassa, kun kävi luontaistuotekaupoissa.

– Superfoodit olivat siellä kova juttu, ja esimerkiksi acai-marjaa oli silloin Lontoossa paljon. Suomeen se tuli vasta myöhemmin. Opiskelijana ei kauheasti ollut varaa ostella mitään, mutta kävin ihailemassa tuotteita.

Koivu kävi paikallisten kanssa keskustelua ruokakulttuurista.

– Heille lounas saattoi olla suklaapatukka. Itselläni johtava ajatus syömiseen on aina ollut, että syödään hyvin, ja sillä, miten ravinto vaikuttaa kehoon, on merkitystä. Se, mitä laitat suusta alas, vie joko kohti terveyttä tai sairautta. Aika rankasti sanottu, mutta niin se on.

Ruokamuistot jäivätkin Lontoosta hyvin mieleen. Opiskelutoverit ihmettelivät, miten Koivu on niin hoikka, vaikka syö niin paljon.

– Söin tyytyväisenä lounaaksi avokado-siemenleivän ja jaksoin hyvin, Koivu hymyilee.

Kuormituksesta oireita

Kun Johanna Koivu keikkaili aktiivisesti, oli rytmi hukassa.

– Kyllähän se vaikuttaa kehoon, kun riuhdotaan keskellä yötä, kun pitäisi olla syvimmässä unessa, hän harmittelee.

Tuohon aikaan Koivu alkoi miettiä, miten jaksaisi paremmin, eikä olisi jatkuvassa aivosumussa. Oli halu jaksaa muutakin elämää. Väsymyksen lisäksi hän kärsi turvotuksesta ja alkoi oireilla viljoille ja lehmänmaidolle.

– Uskon, että oireilu johtui stressitasosta ja kovasta kuormituksesta. Tulin tosi kipeäksi viljoista.

Koivu alkoi kuljettaa omia eväitä mukana, sillä ei ollut takuita, että keikkapaikoissa olisi saanut gluteenitonta, terveellistä syötävää. Lisäksi hän alkoi optimoida liikuntaa ja käydä esimerkiksi ennen keikkoja pienellä lenkillä.

– Kymmenen vuotta noudatin gluteenitonta ja lähes maidotonta ruokavaliota. Oli vaikeaa jättää viljat pois, koska olin aina tykännyt leivonnaisista ja erityisesti korvapuusteista.

Edelleen hän käyttää viljoja harkiten, mutta on saanut kehoa puhdistamalla, ravintoainepuutoksia korjaamalla ja suolistoa intensiivisesti hoitamalla tilanteen paremmaksi. Maitoakin hän sietää nykyisin paremmin.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 2/2024!

LT1

Johanna Koivu on erikoistunut valmennustyössään esiintymisjännitykseen ja työstää asiakkaiden kanssa esimerkiksi alitajuisia uskomuksia. Kuva: Antti Liinpää