Lapsena minulla oli joka päivä vatsa kipeä. Aamulla vatsa oli ok, mutta jo puolen päivän maissa se oli turvonnut palloksi ja iltaan mennessä se oli kipeä, Pauliina Tervo, 44, muistelee.

Laktoosirasitustestin tulos oli negatiivinen, eikä kouluterveydenhoitajakaan nähnyt syytä huoleen: Pauliina oli normaalipainoinen, kasvu oli normaalia ja hemoglobiini kunnossa.

Hänellä oli myös runsaasti ihottumaoireita etenkin silmäluomissa ja leuassa. Ihoärsytystesteissä ei löytynyt allergian aiheuttajia. Iho kuitenkin punoitti aika ajoin, ja vatsa oli joka päivä sietämättömän kipeä ja turvoksissa.

Vatsavaivoilla oli vaikutusta Pauliinan ulkonäköön ja pukeutumiseen, ja myös sitä kautta vatsavaivat heijastuivat nuoren tytön sosiaaliseen elämään.

– Siinä missä ystäviäni kiinnostivat muoti ja vaatteet, minä tappelin housujeni kanssa. Mahduin farkkuihin aamuisin, mutta en enää iltapäivisin. Kun vatsa alkoi iltapäivällä turvota, jouduin avata farkkujen vetoketjua. Peitin tämän repsotuksen ylisuurilla college- tai villapaidoilla.

Pauliina ompeli itselleen kuminauhavyötäröllisiä, väljiä puuvillahousuja.

– Vanhempani ja käsityönopettajani ihailivat kädentaitojani. Sain käsitöistä kympin. Arvosana ei kuitenkaan lämmittänyt pätkääkään, kun samassa koulukaverini naureskelivat kuminauhallisille puuvillahousuilleni.

– Kivunhallintaan keskittyminen vei sen verran paljon voimia, että olin porukassa usein melko vakavamielinen. Vatsa kaiken aikaa kipeänä hyvätkään jutut eivät naurattaneet, eikä aina tehnyt mieli mennä muiden kanssa illanviettoihin, vaikka olisin halunnutkin.

Pauliina vaikeni vaivoistaan, eikä valitellut.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 6/2021!

 

Pauliina Tervo

Pauliina Tervon mukaan suoliston ja vatsan hyvinvoinnissakin pätee 80/20-sääntö. - Kun perusta eli 80 prosenttia ruokavaliosta ja muista elämäntavoista on kunnossa, niin silloin tällöin voi 20 prosentin verran olla pieniä poikkeamia. Kuva: Timo Turunen