Akupunktiolla hoidetaan erityisesti toiminnallisia häiriöitä, kuten tuki- ja liikuntaelinvaivoja sekä ärtyvän suolen oireyhtymää.

Sekä länsimainen lääketiede että perinteinen kiinalainen lääketiede ovat kautta historian tavoitelleet potilaiden hoidossa homeostaasia eli elimistön tasapainotilaa.

– Tasapainon merkitystä korostetaan etenkin kiinalaisessa hoitoperinteessä, toteaa akupunktion asiantuntija Ilkka Westman.

Hän kertoo, että perinteinen kiinalainen lääketiede mallintaa ihmisen elimistöä keskeisten sisäelinten avulla. Mallissa ovat mukana sydän, keuhkot, maksa, sappirakko, vatsalaukku, ohutsuoli, paksusuoli, perna, virtsarakko ja munuaiset. Elinten tehtävät ja toiminnat ovat kiinalaisen lääketieteen mukaan huomattavasti laajemmat kuin länsimaisessa lääketieteessä. Akupunktio saapui ensimmäisen kerran länsimaihin 1600-luvulla jesuiittojen mukana ja toisen kerran 1970-luvulla. Useimmissa länsimaissa akupunktio on tänä päivänä suosittu täydentävä hoitomuoto. Suomessa Antti Rautio ja Tero Inkeri ovat kouluttaneet lähes puolet perinteistä kiinalaista lääketiedettä käyttävistä ammattilaisista 3,5 vuotta kestävillä kursseillaan.

– Antti Rautio on puoleksi kiinalainen; hän on asunut koko nuoruusikänsä Kiinassa. Hän opetteli akupunktion tekemistä jo 14-vuotiaana. Hän toi perinteisen kiinalaisen lääketieteen tietämyksensä Suomeen 1980-luvulla. Hän perusti myös alan yhdistyksen Akupunktioammattilaiset ry:n, kertoo Westman.

Raution oppi-isä Kiinassa oli Mestari He Puren. Vuonna 2009 Puren sai Kiinan valtion kaikkein korkeimman arvonimen ”Kansallinen Lääkäri”.

Useita teorioita

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen sisällä on erilaisia teorioita, kuten viiden elementin teoria (puu, tuli, maa, metalli, vesi), kanavateoria (meridiaanit), Zang Fu teoria (sisäelinteoria) ja yin/yang teoria.

– Yleensä hoidossa käytetään useita teorioita. Suomessa on niitäkin, jotka käyttävät pelkästään viiden elementin teoriaa: tällöin neuloja laitetaan vain raajoihin. Korva-akupunktiossa neuloja laitetaan vain korviin. Antti Raution koulukunnassa – niin kuin monessa muussakin – neuloja voidaan laittaa koko keholle, myös päähän, Westman selvittää.

Kaikkien perinteisen kiinalaisen lääketieteen teorioiden tavoitteena on elimistön tasapainotila, jolloin keho toimii kokonaisuutena parhaiten: qi virtaa ja yin/yang on tasapainossa.

– Länsimaissa psyykkisiä vaivoja tarkastellaan ja hoidetaan erikseen, Kiinassa niitä ei erotella muista vaivoista. Siinä missä länsimaalaiset puhuvat psyykestä, kiinalaiset puhuvat Shenistä.

– Shenillä tarkoitetaan mieltä, aivoja, ajatuksia, havainnointia ja muistia. Shen voi hyvin, kun kolme ehtoa täyttyy: Shenillä on riittävä viileys, qi kulkee vapaasti ja Shenillä on riittävästi ravintoa. Muuta ei tarvita.

– Silloin nukut hyvin, mieli ja muisti toimivat ja olet muutoinkin tasapainossa, toteaa Westman.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 2/2023!