Johanna ja Marko Kangas syövät mahdollisimman puhdasta ja käsittelemätöntä ruokaa: paljon kasviksia ja salaattia sekä lihaa, kalaa ja kanaa. Kuva: Johanna ja Marko Kangas

Lahtelainen Keto-pariskunta Johanna ja Marko Kangas kokkaavat ruokansa aidoista aineksista. Kesäisin ja syksyisin he keräävät luonnon antimet talteen.

– Ravintovalinnoistamme puuttuvat riisi, pasta, peruna ja runsashiilihydraattiset ruoka-aineet. Muuten ketogeenisessä ruokavaliossa on kyse ihan tavallisesta ruoasta, Johanna ja Marko kertovat. 

Tyypillinen pariskunnan herkkuruoka kypsyy pannulla tai grillissä kalasta tai lihasta sekä erilaisista kasviksista, makua ruoka saa yrteistä. 45-vuotias Johanna ja 46-vuotias Marko pyrkivät välttämään paitsi turhia hiilihydraatteja, etenkin vehnätuotteita, niin myös lisäaineita. Marko on kärsinyt vatsaongelmista ja Johanna ylipainosta. 

Johanna kertoo tehneensä aiemmin henkisesti raskasta työtä, joka vei hänen voimansa. Liikunta jäi ja painoa kertyi. 

– Minulla oli monia yrityksiä vähähiilihydraattisen ruokavalion parissa, mutta ne eivät kantaneet kovin pitkälle. Vuonna 2017 otin itseäni niskasta kiinni. Täytin tuona vuonna 40 vuotta. Olin ollut aiemmin urheileva ja hyvinvoiva. Nyt oloni oli vetämätön, ulkomuoto paisunut ja voimat vähissä. Ajattelin, että tarvitsen kestävän muutoksen. Vuonna 2018 tein elämässäni ensimmäisen kerran uudenvuodenpäätöksen saattaa itseni kuntoon henkisesti ja fyysisesti, Johanna kertoo.

Hän alkoi vähentää hiilihydraatteja ruokavaliostaan. Hän löysi verkosta ketogeenisen ruokavalion ja hankki itselleen ketovalmennusta saadakseen buustia ja vertaistukea. Tämä tuotti tulosta.

Marko lähti ketoiluun mukaan melkeinpä saman tien.

– Pyysin Johannaa opettamaan minullekin ketoilun perusteet, kun huomasin hänen energiatasonsa nousun. Minulla ei ollut suuria ylipaino-ongelmia, mutta ongelmia oli vatsan ja suoliston kanssa sekä astma. Sain vähennettyä vähähiilihydraaattisen ruokavalion ansiosta astmalääkityksiä, eikä suolistokaan enää reistaillut, Marko kertoo. 

Painoa häneltä putosi ensimmäisen kuuden viikon aikana 10 kiloa, kokonaispudotus oli 15 kiloa. 

Johanna sai painoaan pudotettua todella paljon ensimmäisen ketoiluvuoden aikana.

– Ensimmäisen puolen vuoden aikana pudotin 20 kiloa ja seuraavan puolen vuoden aikana 10 kiloa. Painoni kokonaispudotus on yli 40 kiloa. Oloni on todella paljon parempi, hän toteaa. 

Ketoilun alussa ylipainoa yleensä lähteekin eniten, mutta painonpudotus myöhemmin hidastuu. 

Mitään erityisempiä sudenkuoppia pariskunnan ketoilun aloittamisessa ei ollut, sillä heillä oli tietoa vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta jo ennestään. Johanna oli jo aiemmin jättänyt ajoittain pois viljat ja sokerit. Markokin oli syönyt pitkälle samoja ruokia kuin vaimonsa. 

Yhdessä Johanna ja Marko olivat hyvin motivoituneita ja valmiita pysyviin muutoksiin.

– Pidimme huolta veden juomisesta, sillä ketoruokavalio on etenkin aluksi diureettinen eli virtsan eritystä lisäävä. Siten se voi vähentää suolavarastoja. Käytimme lisäsuoloja, jotta välttyisimme ns. ketoflunssalta. Nykyisin on saatavilla esimerkiksi elektrolyyttijauheita, jotka auttavat ketoflunssan oireisiin, Johanna selvittää. 

Ketoflunssa saattaa oireilla esimerkiksi päänsärkynä ja väsymyksenä, kun elimistö siirtyy käyttämään rasvaa ensisijaisena energianlähteenä hiilihydraattien sijaan. 

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 9/2022!