Kolmen lapsen äidille, Heidi Ekholm-Talakselle, 48, tähystämällä tehty kohdunpoisto epäonnistui monin tavoin.

Hoitovirhe ja siitä aiheutuneet toimenpiteet tuntuivat traumaattisilta. Pitkän hoitopolun jälkeen Heidi sai avun energiavalmennuksesta, ja voi tällä hetkellä hyvin.

Ennen kohdunpoistoa Heidi joutui käymään läpi IVF-hoidot lapsettomuuden vuoksi.

– Yhdeksän vuoden lapsettomuuden jälkeen sain kaksi lasta IVF-hoitojen ansiosta. Kolmas lapsi sai alkunsa luonnollisin menetelmin, kun olin 43-vuotias.

Kaikki raskaudet olivat Heidille haastavia. Hän joutui olemaan lepohoidossa ennenaikaisen synnytyksen riskin takia.

– Jokaista raskautta varjosti anemia, joka viimeisessä vei heikkoon kuntoon. Sain rautainfuusion, jonka ansiosta sain voimia takaisin ja synnytin lapseni lääkkeettömästi, vaikka synnytys käynnistettiin Cytotecilla, Heidi kertoo.

Kaksi vuotta sitten tehtyyn kohdunpoistoon päädyttiin runsaiden kuukautisvuotojen lisäksi siksi, että Heidiltä oli hoidettu kohdunkaulansyövän keskivaikea esiaste kymmenen vuotta aiemmin. Kohdunpoiston yhteydessä todettiin adenomyoosi eli kohdunsisäinen endometrioosi.

– Minulle ei ollut aiemmin tehty isoja leikkauksia, joten tämä oli käytännössä ensimmäinen kerta isossa toimenpiteessä.

Laparoskooppinen eli tähystämällä tehtävä kohdunpoisto tehtiin yksityisessä lääkärikeskuksessa Helsingissä syksyllä 2020, jolloin Heidi oli 45-vuotias.

– Toimenpiteessä sattui vakava leikkauskomplikaatio hoitovirheen takia. Virtsajohtimeen tuli toimenpiteen aikana reikä, mutta sitä ei huomattu leikkauksessa. Virtsaa ehti vuotaa vatsaonteloon yhdentoista vuorokauden ajan, kunnes alkoivat äkillisesti kovat kivut ja leikkaushaava repesi. Menin lokakuun alussa Naistenklinikalle päivystykseen. Kokemus oli melko traumaattinen.

Jatkotoimenpiteistä stressiä

Vastaavia komplikaatioita tapahtuu harvoin, keskimäärin yksi vuodessa noin 5 000 leikkausta kohden.

Tilanteen selvittely vei sen vuoksi aikaa sekä aiheutti paljon turhia ja kivuliaita hoitotoimenpiteitä.

– Päivystyksessä ei esimerkiksi otettu vuodosta näytettä, vaikka vuotoa tuli ihan lorottamalla. Siinä vaiheessa, kun minut oli jo katetroitu, lääkäri alkoi epäillä reikää virtsajohtimessa. Tässä kohtaa kohdusta tulevasta vuodosta ei saatu enää helposti näytettä. Gynekologi yritti saada vuotoa kovakouraisesti painelemalla onnistumatta siinä.

Heidin seuraavana aamuna purkkiin saama näyte vuodosta todettiin virtsaksi.

– Asia vahvistettiin magneettikuvista, ja minut siirrettiin Peijaksen sairaalaan Vantaalle. Siellä nukutuksessa asennettiin virtsarakkoa tukemaan stentti eli niin sanottu verkkoputki. Tästäkin aiheutui turhaa stressiä, kun gynekologi väitti, että toimenpide tehdään hereillä, Heidi kertaa tapahtumien kulkua.

Heidi meni kaiken tämän johdosta heikkoon kuntoon ja laihtui 50-kiloiseksi. Myös varastoraudat laskivat entisestään ja stentin laitto aiheutti verenvuotoa virtsajohtimesta.

– Minut leikannut lääkäri sanoi, että leikkauskomplikaatio saattaa aikaistaa vaihdevuosia. Ne alkoivatkin kunnolla syksyllä 2022. Niiden toteamisen osalta oli myös haasteita, sillä yleislääkäri tulkitsi FSH-hormonin arvoa väärin. Naisten vaihdevuosioireita tulkitaan usein virheellisesti masennusoireiksi.

– Tähän pitäisi saada ehdottomasti muutos, Heidi pohtii.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 3/2023!

3 traumakeho

– Suurinta iloa tämän trauman keskellä ovat tuoneet omat kauan odotetut lapset. Onneksi olen jaksanut kuitenkin olla heille rakastava äiti koko ajan, Heidi Ekholm-Talas iloitsee. Kuva: Heidi Ekholm-Talas