Luonto ja maanläheisyys ovat Terhi Niinimäelle tärkeitä voimavaroja.

Ympäristötieteilijäksi opiskelleella Terhi Niinimäellä oli lähes 13 vuotta sitten vielä kesken gradu, kun hän paloi työn, opiskelun ja vapaaehtoistyön yhdistelmän vuoksi loppuun.

Maisterin tutkinnon hän jaksoi vielä suorittaa, mutta sen jälkeen tuntui, että tilalle pitäisi löytyä jotain muuta.

– En kuunnellut omia tarpeitani, kun yritin pelastaa muuta maailmaa. Alalla pyritään kovasti tekemään hyviä asioita, jolloin helposti unohtaa itsensä, näkee Niinimäki näin jälkikäteen silloisen tilanteensa.

Uusi polku alkoi hahmottua, kun Niinimäki opiskeli joogaopettajaksi.

– Jooga oli ollut mukana jo ennen uupumistani. Pitkän sairausloman aikana sen merkitys korostui. Jooga oli lopulta suuri tekijä siihen, että lähdin suuntautumaan hyvinvointipuolelle.

Tänä päivänä Niinimäki on tyytyväinen, että loppuun palaminen sattui niin nuorena. Hän oli vasta 25-vuotias.

– Voisi sanoa, että oli siunaus sairastua nuorena. Pääsin hyvissä ajoin muuttamaan elämääni oman näköiseksi. Sain kuunnella kehon ja mielen viestejä siitä, mitä oikeasti haluan elämässäni tehdä.

Sattuman kautta hän päätyi toimittajan töihin kirjoittamaan hyvinvointipuolen artikkeleita.

– Mietin usein, että haluaisin opiskella jotain työn ohessa, mutta en aavistanut, että se löytyisi työn kautta. Eräs haastateltavista mainitsi jutun teon yhteydessä health coachingin. Tutkin tarkemmin, mitä se on, ja puuttuva palanen löytyi.

Niinimäki aloitti health coach -koulutuksen, ja pian löytyi rinnalle mama coach.

– Itselläni on pieniä lapsia. Olin kokenut äitiydessä haasteita sekä riittämättömyyttä ja huolta siitä, miten huolehtia itsestä samalla, kun huolehdin perheestäni, neljän pienen tyttären äiti kertoo.

Erityisesti kaksosten syntymä 3,5 vuotta sitten oli haaste, sillä perheessä oli ennestään kaksi pientä lasta. Se ajoi uudestaan uupumuksen rajamaille.

Oman näköiseen elämään

Health coachingissa hyvinvointia ja terveyttä lähestytään kokonaisvaltaisesti.

Sen avulla voi muun muassa työstää voimavarojaan, löytää merkityksellisyyttä ja suunnata enemmän omannäköiseen elämään.

– Lähestymistapa on ratkaisukeskeinen. Asiakasta ei niinkään neuvota, mitä pitäisi tehdä, vaan hänelle esitetään kysymyksiä, joiden avulla vastaukset nousevat hänestä itsestään.

– Omaa polkua lähdetään rakentamaan hyvin pienin askelin.

Usein kuulee ihmisten sanovan, ettei heillä ole hyvinvoinnin haasteita, sillä ruokavalio, liikunta ja elämäntavat ovat kunnossa. Joskus kuitenkin hyvinkin pienet asiat elämässä tuovat lisää iloa, voimavaroja ja muuttavat merkityksellisyyden kokemusta.

Niinimäki iloitseekin, kun näkee keskustelun jälkeen asiakkaan silmien alkavan loistaa, kun hän tämä on saanut isoja oivalluksia.

– Silloin aina tulee olo, että kunpa kaikki kokeilisivat hyvinvointivalmennusta.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 4/2023!