Naisen vaihdevuodet eli menopaussi tarkoittaa kuukautisten vähenemistä ja loppumista. Kuukautiset hiipuvat keskimäärin 51 vuoden iässä. Vaihdevuodet aiheutuvat estrogeenituotannon vähentymisestä. Sen tyypillisimmät oireet ovat kuumat aallot, limakalvojen kuivuminen ja unihäiriöt.

Vyöhyketerapeutti ja homeopaatti Päivi Mustajärven vastaanotolle päätyy monenlaisia hormoniongelmia potevia naisia.

– Naisen elämässä hormoniepätasapaino ilmenee monessa iässä ja elämänvaiheessa. Syitä voivat olla puuttuvat kuukautiset, epäsäännöllinen kuukautiskierto, lapsettomuus tai vaihdevuosioireet. Kaikkia näitä hoidetaan vyöhyketerapiassa eri tavoin. Jos naisella on vielä kuukautiset, hoito on hyvin tarkkaa ja ennalta suunniteltua. Tuloksia kuitenkin useimmiten syntyy, Mustajärvi sanoo.

Hormonien epätasapaino on hänen mukaansa kuukautiskipujenkin tavallisin syy.

– Kipu syntyy kohdun supistelusta. Kuukautisvuodon alussa veressä on vain vähän estrogeenia ja keltarauhashormonia. Viikon aikana estrogeenin määrä kasvaa ja silloin oireetkin helpottavat.

Hormonitasapainoon voi Mustajärven mukaan vaikuttaa vyöhyketerapialla ja homeopatialla.

– Vaihdevuosiongelmiin kannattaa ottaa vyöhyketerapiaa säännöllisesti. Vaihdevuosioireisiin sekä kuukautiskipuihin kannattaa kokeilla myös homeopatiaa. Homeopatia voi tukea myös vauvan kääntymistä perätilasta tai esimerkiksi lapsiveden vähyyttä. Itse suosittelen monille asiakkailleni molempia.

Kivennäisaineita luustolle

Mustajärvi muistuttaa, että estrogeenihormonin väheneminen heikentää luuta, mikä altistaa osteoporoosille.

– Osteoporoosi onkin paljolti naisten vaiva. Menopaussin jälkeen luuntiheys alenee 1-3 prosenttia vuodessa. Luu on elävää kudosta, ja luusto tarvitsee muun muassa liikuntaa. Yleensä ottaen se, mikä on terveydelle hyväksi, on luustollekin hyväksi. Tupakointi on erityisen haitallista luuston kannalta, hän kiteyttää.

Mustajärvi rohkaisee jokaista naista nauttimaan kivennäisaineita luuston suojaksi.

– D-vitamiini ja kalsium ovat vaihdevuosi- ikäisen ravitsemuksen kivijalat erityisesti luuston kannalta. Kalium on tärkeä sydämelle, sillä usein vaihdevuosi- iässä sydänkin pompottelee. Antropologia näkee sydämen ja kohdun polaarisina eliminä. Kun kohtu luovuttaa, sydän joutuu koville. Sydän rauhoittuu, kun menopaussi on ohi.

Jokapäiväinen ravinto on merkityksellinen kaikenikäisille, myös vaihdevuosioireiden kannalta. Terveellinen perusruoka on kasvisvoittoista ja sisältää paljon marjoja.

– Itse syön paljon juureksia, kuten perunaa, porkkanaa, punajuurta, maa-artisokkaa ja sipuleita. Maan alla kasvaneissa kasviksissa on paljon kivennäisaineita. Olen kasvissyöjä, en syö lihaa lainkaan, kalaakin vain harvoin. Syön myös monipuolisesti viljaa. Välillä herkuttelen suklaalla ja leivonkin usein.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 3/2024!

LT3

Nivalassa asuva vyöhyketerapeutti ja homeopaatti sekä kouluttaja Päivi Mustajärvi antaa äideille sekä vauvojen kääntöhoitoja että synnytyksen käynnistyshoitoja. Kuva: Jenna Poikkimäki